Bell Atlantic vil kjøpe AirTouch for 330 mrd. kr

Dersom Bell Atlantic kjøper AirTouch vil dette skape USAs første og største nasjonale mobiloperatør med virksomhet spredt over hele USA. Det nye selskapet får også en betydelig internasjonal virksomhet, blant annet med aksjemajoritet i svenske Europolitan.

Meldingene om et mulig oppkjøp er ikke bekreftet av talsmenn for de to selskapene. Men personer som står nær forhandlingene siteres både i CNNfn, CNBC og The Wall Street Journal på at styrene i de to selskapene skal bestemme seg for et kjøp søndag, og at en offisiell bekreftelse fra de to selskapene eventuelt vil komme mandag.

Om kjøpet gjennomføres - beregnet til å kunne være verdt 43 milliarder amerikanske dollar (330 milliarder kroner) - vil dette skape USAs største mobiloperatør. Kjøpet vil også komplettere de to selskapene eksisterende mobilvirksomhet, der det New York-baserte Bell Atlantic i hovedsak har sin virksomhet i det østre USA, og det San Fransisco-baserte Air Touch i den vestre delen av landet.

Det nye mobilselskapet vil bli den første virkelige utfordrer til mobilvirksomheten som drives av AT&T og Sprint PCS, som i tillegg til Bell Atlantic/AirTouch er de to største mobiloperatørene i USA i dag.

Bell Atlantic varslet i slutten av juli 1997 at selskapet var innstilt på å kjøpe opp GTE for 52 milliarder amerikanske dollar (400 milliarder kroner). Dette oppkjøpet er ennå ikke behandlet av det amerikanske justisdepartementet eller den amerikanske tele-kommisjonen (Federal Communications Commission/FCC) og mangler også godkjennelse fra en rekke delstater.

Det som er klart er at om Bell Atlantic får godkjennelse for begge oppkjøpene, vil selskapet måtte selge unna mobillisenser for milliarder av dollar, siden flere av selskapenes mobillisenser i dag overlapper hverandre. Amerikansk lov forbyr at ett og samme selskap eier flere mobillisenser i hvert område. GTE og AirTouch konkurrerer på flere områder i for eksempel California.

AirTouch ble i 1994 fisjonert ut fra et av de opprinnelige Bell-selskapene som dekket det meste av California og Nevada; Pacific Telesis Group (PTG). PTG ble igjen kjøpt av Bell-selskapet med base i Texas; Southwestern Bell Communications (SBC) i 1996.

Bell Atlantic har sin hovedvirksomhet av mobiltjenester knyttet til østkysten fra Maine til Georgia, og sitter på 5,7 millioner kunder, mot AirTouch sine 7,8 millioner i USA. AirTouch har store internasjonale egnasjementer og eierandeler i mobilselskap som representerer 11 millioner kunder.

AirTouch eier blant annet 51 prosent av den svenske mobiloperatøren Europolitan. Selskapet samarbeider i Europa blant annet med tyske Mannesmann.

Til toppen