Bellboy får penger for e-handelpatent

Bellboy, Kristiansand-selskapet som skaffet patent på nett- og telefonhandel, har scoret sitt første mål i sin kamp mot nettbransjen.

Bellboy, Kristiansand-selskapet som skaffet patent på nett- og telefonhandel, har scoret sitt første mål i sin kamp mot nettbransjen.

I september 1999 kunne digi.no avsløre at det ukjente Kristiansand-selskapet Bellboy hadde fått innvilget et svært generelt og bredt patent på sanntidsbestilling over Internett og telefon.

Bellboy-gründer Rolf Wilhelmsen søkte så tidlig som 17. desember 1993 om patent på en fremgangsmåte for å gjennomføre sanntidsoppslag og kjøp over IT-nettverk eller telefonsystem. Omtrent samtidig ble world wide web og Mosaic-klienten lansert.

    Les også:

1999 kan begynne å kreve inn lisensavgift på alle som etter hvert har lansert telefon- eller Internett-bestillingssystemer, blant annet det internasjonale flybillettsystemet Amadeus og en rekke norske nettbutikker. Bellboy-patentet skiller seg fra vanlige patenter ved at det bare beskriver en fremgansmåte, ikke et teknisk prinsipp.

- Patentet vårt har vært en vel bevart hemmelighet, nå skal vi gjøre den kjent. De fleste mennesker blir ganske sjokkert når de forstår hva dette er. Du skal være flink hvis du skal drive handel på Internett og greie å unngå Bellboy-patentet, sa Wilhelmsen til digi.no i september 1999.

Selskapet valgte seg så ut det lille selskapet Filmweb, som selger kinobilletter over internett og telefon, som prøvestein for sin kamp om å kreve inn lisensavgifter fra hele Internett-bransjen.

Bellboy tapte første runde i Oslo tingrett i august i fjor, men aktet så saken videre. Den kommer ikke opp for retten.

For i dag har Bellboy sendt ut en melding der selskapet forteller at Filmweb har gitt seg og inngått en lisensavtale med Bellboy.

Filmweb mener åpenbart fremdeles at Bellboys krav ikke holder, men det lille selskapet som omsatte for åtte millioner kroner i fjor hadde ikke råd til å føre kampen videre.

- Vi har gjort en kommersiell vurdering om å inngå en avtale eller kjøre rettsaken videre. Vi har derfor inngått et forlik, sier Filmweb-sjef Kjell A. Orseth til digi.no.

Han viser til betingelsene i forliket som binder han til verken å kommentere hvor mye han må betale til Bellboy eller hvilken prismodell Bellboy og selskapet har blitt enige om.

- Vi har kommet til enighet med Filmweb og er tilfreds med at denne saken er løst. Avtalen gir oss et godt grunnlag for å arbeide videre med utvikling av selskapet vårt, sier Nicolai Jarlsby, styreleder i Bellboy.

Det store spørmålet er dermed hvem Bellboy nå skal rette et krav mot. Bellboy var ikke tilgjengelig for kommentar da digi.no ringte tirsdag morgen.

Til toppen