Bellboy har fått mektig fiende

Bellboy krever patent på netthandel, men bransjeorganisasjonen IKT Norge har fått hjelp fra mektige herrer.

digi.no avslørte i september 1999 at Kristiansand-selskapet Bellboy hadde fått innvilget et patent som dekket det meste av handel som foregår på Internett og mobiltelefon. Med patentet i hånden kan dermed Bellboy kreve penger av svært mange norske og europeiske Internett- og mobilselskaper.

Les også:

Skjellsordene haglet og i bransjen kom det spredt latter, for svært mange mente - og mener - at Patentstyret har tabbet seg ut - det fantes systemer som brukte prinsippene Bellboy har fått patent på allerede på 70-tallet, mener de. Reiselivsbransjens bestillingssystem Amadeus blir ofte trukket frem som et eksempel. Også internasjonal erfaring viser at det kan være vanskelig å kreve penger for patenter på bredt anlagte idéer.


Bellboy har saksøkt Filmweb og dermed deres leverandør KPN Qwest for å få testet sine krav. Men disse aktørene har fått hjelp fra bransjeorganisasjonen IKT Norge med Per Morten Hoff i spissen. Hoff mener Bellboy vil skade bransjen dersom de vinner frem.

Nå viser det seg at IKT Norge har skaffet seg tung hjelp. IBM Norge-sjef Endre Rangnes er styremedlem i IKT Norge og han har ringt sine sjefer i USA for å gjøre dem oppmerksomme på saken.

- Vi har brukt tid på denne saken her i Norge og innkalt hjelp fra våre patentfolk i USA, forteller Rangnes til digi.no. Vi er jo et av selskapene som har holdt på lengst og er den i verden som får flest patenter hvert år. Vi mener vi kan dokumentere at flere systemer som bruker online-bestilling ble laget før Bellboy tok ut sitt patent. Stemmer dette, frafaller patentkravet.

Til toppen