Benefon sliter

Den vesle finske mobilprodusenten Benefon har problemer om dagen. Analytikerne er svært skeptiske til selskapet, som har hatt maks uflaks med sin første GSM mobiltelefon

Benefons første GSM-telefon, Gamma, er i ferd med å bli en flopp i Finland. GSM-telefonen fra Benefon skulle vært presentert allerede for halvannet år siden, men kom ikke på markedet før i vår. Og da den endelig kom i salg viste det seg at det Benefon på forhånd hadde solgt inn som "en banebrytende telefon", ikke engang nådde konkurrentene til knærne.

Overfor Dagens Industri forklarer hovedeier og administrerende direktør i Benefon og tidligere sjef for Nokia-Mobira, Jorma U. Nieminen, den sterkt forsinkede Gamma-lanseringen med manglende typegodkjenning for telefonmodellen. Det hjelper lite overfor utålmodige investorer og analytikere. Skepsisen til Benefon-aksjen er påtakelig og neppe noe selskapet kan leve lenge med.

Da Gamma ble lansert i vår kjørte Benefon en omfattende og kostbar annonsekampanje for å få fart på salget. Kampanjen har imidlertid ikke hatt den ønskede effekt, noe som har fått både finske og engelske analytikere til å rope "Selg!".

Benefon kritiseres for å ligge så langt bak sine konkurrenter - ihvertfall på GSM-området - at selskapet vil være best tjent med å satse på det de kan, nemlig analoge mobiltelefoner - fremfor å forsøke seg på nye og langt mer konkurranseutsatte markeder. Benefon har ikke råd til å drive den forskning og utvikling som kreves for å holde tritt med Nokia og Ericsson, mener analytikere, som nå karakteriserer Benefon som en risikoaksje.

Benefon ble etablert i 1988 med målsetting om å utvikle, produsere og selge mobiltelefoner på det globale markedet. Selskapets første mobiltelefon, en NMT 450 bil-telefon, ble lansert i februar 1989. Siden har det gått slag i slag med nye NMT 450- og NMT 900-telefoner, fram til den første GSM-modellen ble lansert våren 1997. Selskapets telefoner selges i over 40 land.

Benefons hovedprodukter er fremdeles analoge telefoner for markedene i det tidligere Sovjetunionen.

Norsk distributør for Benefon er Tele Scan AS i Moss.

Til toppen