Benefon sliter

Den vesle finske mobilprodusenten Benefon har problemer om dagen. Analytikerne er svært skeptiske til selskapet, som har hatt maks uflaks med sin første GSM mobiltelefon

Den vesle finske mobilprodusenten Benefon har problemer om dagen. Analytikerne er svært skeptiske til selskapet, som har hatt maks uflaks med sin første GSM mobiltelefon

Benefons første GSM-telefon, Gamma, er i ferd med å bli en flopp i Finland. GSM-telefonen fra Benefon skulle vært presentert allerede for halvannet år siden, men kom ikke på markedet før i vår. Og da den endelig kom i salg viste det seg at det Benefon på forhånd hadde solgt inn som "en banebrytende telefon", ikke engang nådde konkurrentene til knærne.

Overfor Dagens Industri forklarer hovedeier og administrerende direktør i Benefon og tidligere sjef for Nokia-Mobira, Jorma U. Nieminen, den sterkt forsinkede Gamma-lanseringen med manglende typegodkjenning for telefonmodellen. Det hjelper lite overfor utålmodige investorer og analytikere. Skepsisen til Benefon-aksjen er påtakelig og neppe noe selskapet kan leve lenge med.

Da Gamma ble lansert i vår kjørte Benefon en omfattende og kostbar annonsekampanje for å få fart på salget. Kampanjen har imidlertid ikke hatt den ønskede effekt, noe som har fått både finske og engelske analytikere til å rope "Selg!".

Benefon kritiseres for å ligge så langt bak sine konkurrenter - ihvertfall på GSM-området - at selskapet vil være best tjent med å satse på det de kan, nemlig analoge mobiltelefoner - fremfor å forsøke seg på nye og langt mer konkurranseutsatte markeder. Benefon har ikke råd til å drive den forskning og utvikling som kreves for å holde tritt med Nokia og Ericsson, mener analytikere, som nå karakteriserer Benefon som en risikoaksje.

Benefon ble etablert i 1988 med målsetting om å utvikle, produsere og selge mobiltelefoner på det globale markedet. Selskapets første mobiltelefon, en NMT 450 bil-telefon, ble lansert i februar 1989. Siden har det gått slag i slag med nye NMT 450- og NMT 900-telefoner, fram til den første GSM-modellen ble lansert våren 1997. Selskapets telefoner selges i over 40 land.

Benefons hovedprodukter er fremdeles analoge telefoner for markedene i det tidligere Sovjetunionen.

Norsk distributør for Benefon er Tele Scan AS i Moss.

Til toppen