Benekter at norske IT-ansatte er late

Benekter at norske IT-ansatte er late

Operas personalsjef mener norsk ungdom er late. Nei, vi mener ikke det, sier nå Opera.

I en helsides artikkel i IDG-bladet It-karriere for en uke siden står Opera Softwares personalsjef Anne Christiansen Stavnes fram i et intervju og hevder at norsk ungdom er bortskjemt og generelt late. Unge folk fra Kina, India og USA har en helt annen innsatsvilje, mener hun.

Denne uttalelsen har nok Stavnes angret på mer enn en gang, for den norske nettleserutfordren Opera vil på ingen måte stå for denne holdningen.

- Vi ansetter like mange norske som utenlandske, og vi er like godt fornøyd med de norske ungdommene, sier informasjonssjef Tor Odland til digi.no.

Opera ønsker å bli sett på som en ungdommelig arbeidsgiver som skal tiltrekke ungdom fra hele verden.

I dag har selskapet 380 ansatte, hvorav 200 befinner seg i Oslo. Resten er fordelt på kontorer i Sverige, Polen, USA, Japan, Kina og India.

Odland forteller at de nå har ungdom fra 40 nasjonaliteter, og Operas erfaring er at norske ungdom gjør en like god innsats. Lønnen er også akkurat den sammen, uavhengig om man er norsk eller polsk.

Faktisk får de utenlandske en lønnsfordel, ettersom de får en skatterabatt på ti prosent de to første årene.

Stavnes sier også i intervjuet at solid utdannelse er et must, og angrer selv på at hun aldri kom så langt. At færre tar IT-utdanning i Norge, begrunner hun nettopp med at norsk ungdom er generelt late.

Odland på sin side, har flere eksempler på at Opera ansetter ungdom både fra utlandet og Norge som ikke har lang utdannelse, men kompenserer dette med en genuin interesse for faget.

- Vi har en klar ambisjon om å hente inn unge mennesker. Akkurat nå har vi en fra Australia på 19 år som nettopp er ferdig med videregående, men jobber her hos oss som programmerer, forteller han.

Han nevner også en dyktig norsk 17-åring som gikk på Sogn videregående skole, men ikke følte han fikk nok utfordringer der.

- Vi fikk han på intervju, og han begynte å jobbe med web-design hos oss. Han passet godt inn i vårt miljø, og var rett og slett en Opera-type personlighet, sier Odland til digi.no.

I tillegg ansetter Opera hvert år mellom 20 til 30 sommervikarer, som har alt fra bare videregående skole til høyere utdanning innenfor informatikk.

Gjennomsnittsalderen i Opera er 32 år.

Konsernspråket er på engelsk, og det gjelder enhver e-post internt til styredokumenter og brosjyrer. Det gir en lik mulighet for nordmenn, såvel som inderne eller kinesere.

- Vi har en bedriftskultur som går ut på å gi veldig stort ansvar med en gang. Vi jobber i grupper, og setter ikke folk for seg selv i egne rom, framholder han.

Til toppen