Benekter fritt salg av utstyr

Rohde & Schwartz innrømmer at de har laget avlyttingsutstyr, og klargjør nå hvem de selger til.

Rohde & Schwartz innrømmer at de har laget avlyttingsutstyr, og klargjør nå hvem de selger til.

digitoday.no fortalte tidligere i dag at det tyske selskapet Rohde & Schwartz selger en rekke typer radioutstyr, blant annet utstyr for GSM-avlytting. Representanter fra Norges-kontoret har demonstrert utstyret for Post- og teletilsynet.

Lenge var det hemmelig hvem som produserte og solgte utstyret, men en dansk rapport bekrefter at det er Rohde & Schwartz, noe Post- og teletilsynet bekrefter på spørsmål fra digitoday.no.

Les hele saken: Her er selskapet som tilbyr utstyr for GSM-avlytting

Men daglig leder på det norske Rohde & Schwartz kontoret, Tor Andressen, vil ikke kommentere om selskapet har solgt avlyttingsutstyr her i Norge.

Han vil heller ikke svare på spørsmål om hva slags regler selskapet har for salg av utstyret.

digitoday.no avslørte i mars at det faktisk er lov å selge avlytningsutstyr i Norge - det er bruken som er ulovlig. I utgangspunktet kan derfor Rohde & Schwartz selge utstyret fritt til kjente kriminelle. Les også: Lovlig å selge GSM-avlyttingsutstyr

Andressen vil ikke svare på om Rohde & Schwartz begrenser salget til kunder i offentlig sektor, for eksempel Politiets overvåkningstjeneste (POT) eller for eksempel om alle teleselskaper kan få kjøpt utstyret fritt. Andressens eneste kommentar er "ingen kommentar", gjentatt i serie som svar på digitoday.nos spørsmål.

Men digitoday.no ringte firmaets Munchen-baserte hovedkontor, og i løpet av dagen bestemte dette kontoret seg for å svare.

- Vi selger bare til statlige kunder som politiet, sier informasjonssjef Stefan F. Böttinger hos Rohde & Schwartz til digitoday.no

Du trenger to bokser fra det tyske selskapet for å avlytte GSM-telefoner. Den ene boksen, CTS55, koster 80.000 kroner. Den andre, GA 900, vil Böttinger heller ikke opplyse om prisen på.

Til toppen