Benetton radiomerker alle klær

Bruken av ørsmå "køfri-brikker" vil revolusjonere varehandelen. Nå kaster klesgiganten Benetton seg på, men kritikere er skeptiske for overvåkningsmulighetene.

Bruken av ørsmå "køfri-brikker" vil revolusjonere varehandelen. Nå kaster klesgiganten Benetton seg på, men kritikere er skeptiske for overvåkningsmulighetene.

Stadig mindre og billigere "køfri-brikker" har redusert prisen til et punkt der stadig flere produsenter og butikkjeder begynner å legge dem inn i alle sine varer.

Fordelene er umiddelbare. De små enhetene gjør at butikken, lageret og varebilen alltid vet hva hva som ligger i kassene og i hyllene. Kostnadene for etterbestillinger, retur, påfylling og tyverier vil med denne teknologien kunne reduseres kraftig.

Brikkene kan også brukes til andre formål, for eksempel i hjemmet, der vaskemaskiner som leser brikkene en gang i fremtiden vil kunne slå alarm om feil vaskeinnstillinger.

Amerikanske Wal-Mart har allerede begynt prøveprosjekter og luksusmerket Prada har allerede innført brikkene. Men som en av de første store kjedene forteller nå italienske Benetton at de skal innføre radiobrikker på alle sin varer med Sisley-merket over hele verden, skriver Wall Street Journal. Kjeden har 5000 butikker.

Her kan du lese mer om Philips/Benetton-kontrakten

Philips har også inngått kontrakter med Toyota og Nestle.

Brikken, på størrelse med et riskorn (bildet over), inneholder bare et ID-nummer som det gir fra seg når det blir utsatt for en nøyaktig radiofrekvens. De såkalte RFID-systemene opererer rundt 13,5 MHz. Fordi brikken ikke har noe batteri, er rekkevidden bare tre fot. ID-nummeret er på forhånd lagret i produsentens database med spesifikasjoner om plagget eller varen den er festet til.

På denne måten vet for eksempel en Benetton-butikk at nå forlot ID-nummer X vår butikk og nå har vi altså bare to blå, høyhalsede ullgensere for damer i størrelse medium igjen.

Men kritikere påpeker at brikkene også vil kunne brukes til overvåkning. Det enkleste er når kunden eller tyven kommer tilbake til butikken med et radiomerket plagg. Da kan man gi rabatter til trofaste kunder eller stoppe en som har på seg et stjålet plagg.

Det skal heller kanskje ikke så mye fantasi til for å spå at man med mer sensitivt utstyr vil kunne avlese ID-nummer på lengre avstand. Er du litt mer enn normalt mistenksom, kan man seg for seg sporing av enkeltmennesker i det offentlige rom med slike radiobrikker.

Organisasjonen Electronic Privacy Information Center påpeker at bruken av radiobrikker og hva man kan bruke informasjonen til trenger lovregulering.

Til toppen