Benytt julefreden til å rydde på serveren

Kommuner og bedrifter lar ubrukte datafiler hope seg opp, sier Ivar Rusten i Ikomm.

Benytt julefreden til å rydde på serveren

Kommuner og bedrifter lar ubrukte datafiler hope seg opp, sier Ivar Rusten i Ikomm.

Før jul gikk Microsoft ut med en anbefaling til pc-ister om benytte julefreden til å «vaske» maskinen. Ivar Rusten, leder for produktutvikling i driftsselskapet Ikomm, mener bedrifter og organisasjoner bør gjøre det samme for sine servere.

    Les også:

I en pressemelding forteller Rusten at norske bedrifter bruker ti ganger så mye diskplass til lagring som for fem til seks år siden.

– Blant annet ser vi at 42 prosent av de lagrede datafilene ikke har vært åpnet og brukt de siste tre månedene. 30 prosent har ikke vært brukt det siste halvåret en gang, sier han.

Rusten mener at både IT-ansvarlige og brukerne bør gå gjennom hva som legges igjen på fellesområdene et par ganger i året, for å rydde og kaste. Tiden rundt et årsskifte er en god anledning, mener han.

– Når man ikke rydder og kaster blir det vanskeligere å finne igjen dokumenter, og it-driften blir dyrere på grunn av økt behov for diskplass. Dessuten jobber systemene tregere.

Generalsekretær Per Morten Hoff i bransjeorganisasjonen IKT-Norge slutter seg til oppfordringen, av hensyn til både effektivitet og sikkerhet.

– Med elektronisk lagring blir rot mindre synlig enn det var da alt fantes på papir. Men det er like fullt rot, og det går ut over effektiviteten. Lagring er riktig nok blitt veldig billig etter hvert, men folk bør likevel være kritiske til hva de oppbevarer, kopierer og videresender. En betydelig mengde elektronisk informasjon får en langt videre distribusjon enn ønskelig, sier Hoff.

    Les også:

Til toppen