BeOS klar med USB

Den tredje store oppgraderingen av operativsystemet BeOS for Intel-plattformen er nå klar. BeOS R4.5 inneholder blant annet nyheter i maskinvarestøtte, nye (og etterlengtede) drivere samt USB-støtte.

Den tredje store oppgraderingen av operativsystemet BeOS for Intel-plattformen er nå klar. BeOS R4.5 inneholder blant annet nyheter i maskinvarestøtte, nye (og etterlengtede) drivere samt USB-støtte.

BeOS har hittil ikke støttet all verdens maskinvare, men nå utbedres operativsystemet også på den fronten - versjon 4.5 av operativsystemet inneholder maskinvarestøtte som delvis var planlagt installert i versjonen det aldri ble noe av, BeOS 4.1.

For å begynne med det enkleste først - endelig kan du forbigå diskettstasjonen dersom du velger å installere operativsystemet fra Be. Versjon 4.5 er gjort bootbar på CD, bare dét er jo noe å ta med seg...

Svenske Microdata i Helsingborg har lovet å sende digi.no en testversjon av operativsystemet. Vi kommer med andre ord tilbake med en grundigere gjennomgang av BeOS R4.5 senere, men her får du en kort oppsummering av noen av de viktigste nyhetene:

USB:

Den første versjonen av selskapets USB-implementering debuterer i BeOS R4.5. USB-versjonen støtter tastaur, mus, alle USB-huber og USB-tilknyttede BeOS-klargjorte skrivere.

Nettverk:

- PCMCIA-støtte for enkelte modemtyper.

- Ny støtte for DEC 21143-baserte ethernet-kort fra Farallon og Addtron

Grafikk:

- Noen drivere er oppgradert, andre nye er lagt til - så som grafikkortdriver for Intel i740 2D, Voodoo 3 2D, SiS 5598, 6326 og 620, RIVA TNT og TNT2 (kun 2D), Matrox G100/G200. Eksisterende ATI-drivere er utbedret.

Media:

- Foruten at operativsystemet er blitt mer stabilt og krever mindre minneressurser, er nok den viktigste og mest omfattende nyheten i versjon 4.5 den utvidete mediastøtten. Omtrent halvparten av endringene i R4.5 er å finne i BeOS' såkalte "Media Kit", så som støtte for filformatene MPEG, QuickTime, AVI, WAV, AIFF og AU. I tillegg kommer videostøtte for formatene MPEG-1, Indeo 5, Cinepak, PJPEG, MSVideo (CRAM), MS-RLE, Apple Video (RPZA). For å samle alle disse nyhetene i én applikasjon har BeOS utviklet en egen medieavspiller som spiller samtlige audio- eller videostandarder som støttes i Media Kit. BeOS kommer også nå med en egen applikasjon for TV-titting, en webcam-applikasjon, en lydopptaker, samt en foreløpig begrenset versjon av selskapets nye applikasjon 3DSound.

Web:

- Release 4.5 innholder dessuten en ny versjon av NetPositive, nettleseren som er optimalisert for BeOS. Foruten bedre kompatibilitet med verdens utallige nettsteder, er nettleseren nå også forsynt med SSL-kryptering (Secure Sockets Layer) for de netthandlende blant oss. Det er også lagt til en prøveversjon med JavaScript-støtte for NetPositive.

For en énbrukerlisens av BeOS R4.5 må du ut med 796 (svenske) kroner pluss moms, opplyser Patrik Lantz i Microdata AB til digi.no.

Til toppen