FORBRUKERTEKNOLOGI

BeOS lever videre som Zeta

Et tysk selskap lanserte i sommer nytt operativsystem basert på arven etter BeOS.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. aug. 2005 - 11:34

Mange vil huske å ha hørt om operativsystemet BeOS, som fikk mye oppmerksomhet på slutten av nittitallet. Langt færre har faktisk testet det.

Spesielt var det egenskapene knyttet til fleroppgavekjøring og multimedia som imponerte. Mindre imponerende var maskinvarestøtten og utvalget av tredjeparts programvare, noe som nok også var en medvirkende årsak til at BeOS ikke ble noen salgssuksess. Be Inc., selskapet som sto bak BeOS, solgte i 2001 rettighetene til Palm. Rettighetene ble solgt videre i 2002 til den gang nyetablerte yellowTAB. I juni i år lanserte dette tyske selskapet operativsystemet Zeta 1.0 basert på arven etter BeOS.

yellowTAB markedsfører ikke Zeta som en konkurrent til Windows, men som et alternativ for de som ønsker et operativsystem nummer to på sin PC. Ikke minst på maskiner med litt begrensede maskinvareressurser skal ytelsen Zeta tilbyr fortsatt være imponerende, sammenlignet med andre operativsystemer. Fortsatt framheves ytelsen i forbindelse med redigering av lyd og video.

Nettstedet Ars Technica publiserte i forrige uke en omtale av Zeta 1.0. Den inneholder en detaljert gjennomgang av BeOS' historie, samt en rekke bilder av operativsystemet i bruk. I konklusjonen påpekes det at operativsystemet fortsatt har begrenset maskinvarestøtte og at svært få tredjepartsapplikasjoner er tilgjengelige. På den plussiden nevnes det at operativsystemet er lettdrevet, at brukergrensesnittet er svært raskt, samt at en rekke applikasjoner følger med, inkludert nettleseren Firefox.

Zeta koster omtrent 95 euro, kan kjøres på x86-basert maskinvare tilsvarende Pentium 200 MHz eller bedre, og kan bestilles direkte fra yellowTAB.

    Les også:

Foreløpig er det altfor tidlig å si om yellowTAB har noen som helst mulighet til å lykkes. Men det er grunn til å tro at mulighetene vil kunne forbedres betydelig når vanlige datamaskiner i løpet av neste år vil kunne tilby maskinvarestøtte for virtualisering. Dette betyr at flere operativsystemer vil kunne kjøres side om side i et enkelt system. Da vil brukerne ideelt ved hjelp av få tastetrykk kunne skifte mellom for eksempel Zeta og Windows, avhengig av hvilke oppgaver brukeren ønsker å utføre. Blant annet vil brukeren kunne utføre lydredigering i Zeta og redigere bilder i Photoshop i Windows, uten å måtte starte maskinen på nytt.

Dette forutsetter selvsagt at maskinvarestøtten i spesialiserte operativsystemer som Zeta forbedres kraftig, men reduserer samtidig behovet for et stort utvalg av programvare innen alle kategorier, siden brukerne primært vil benytte slike operativsystemer til helt spesielle oppgaver. Da vil det kunne være tilstrekkelig at det finnes god programvare for nettopp disse oppgavene, i Zetas tilfelle antagelig alt som har med multimedia å gjøre.

Nå er det ikke helt riktig å si at BeOS har ligget dødt siden Be Inc kastet inn håndkleet. Mange mindre radiostasjoner verden over har automatiserte systemer basert på BeOS og for eksempel TuneTracker.

Dessuten utvikles det en åpen kildekode-basert kloning av BeOS, som går under navnet Haiku. Dette befinner seg dog på alfastadiet og er dermed langt ifra klar for allmenn bruk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.