KARRIERE

Ber aksjonærene kaste Michael Dell

Sterke krefter vil avsette Dell-sjefen etter dyrt Intel-forlik.

4. aug. 2010 - 13:46

To amerikanske fagforeninger ber i et brev aksjonærene om å gjøre opprør mot styreformann og grunnlegger Michael Dell på generalforsamlingen i neste uke.

De mener han ikke lenger er skikket til å styre selskapet, med henvisning til skatteskandalen og søksmålet som endte i et svært dyrt forlik i forrige måned.

Det amerikanske finanstilsynet (SEC) straffet PC-produsenten med en bot på 100 millioner dollar for villedende regnskapsføring. I saken ble både selskapet, Michael Dell og flere toppledere beskyldt for å ha pumpet opp regnskapene med overføringer fra Intel.

Dette stammer fra en avtale med brikkegiganten Intel, der Dell fikk rabatter for å unnlate å bruke produkter fra konkurrenten AMD.

I brevet til aksjonærene hevdes det også at Michael Dell er overkompensert. Dell-sjefen skal ifølge fagforbundene ha mottatt minst 450 millioner dollar i aksjerverdier og utbetalinger i perioden 2000 til 2009. På samme tid falt selskapets aksjeverdi med 66 prosent.

Michael Dell er i hardt vær.
Michael Dell er i hardt vær.

- Basert på SEC-anklagene mot selskapet og Michael Dell mener vi det vil være best for aksjonærene å fjerne Michael Dell. Ved å avstå fra å stemme på han kan du oppfordre styret til å ansatte en ny styreleder, heter det i brevet.

Dermed er Dell-sjefen i hardt vær. De to fagforeningene sitter nemlig på en betydelig aksjeportefølje, blant annet gjennom pensjonsfond.

Kan bli tvunget ut

Dersom ikke Michael Dell får støtte av en majoritet av aksjonærene under generalforsamlingen den 12. august, må han etter selskapets regler gå av, skriver Business Week.

SEC-forliket og straffereaksjonene mot selskapet og Michael Dell ble inngått uten at noen av partene innrømmet noen form for skyld i saken. Samme dag ga Dell-styret sin uforbeholdne støtte til toppsjefen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.