Ber Bravida-sjefen vurdere framtiden sin

Bravida-sjef Jan Kåre Pedersen bør forklare seg godt på bedriftsforsamlingen torsdag. Ellers kan tillitsvalgte komme til å kreve hans avgang.

Først på dagsordenen på torsdagens møte i Bravidas bedriftsforsamling Oslo står bytte av styreleder. Tidligere Telenor-sjef Tormod Hermansen har fått beskjed om å forlate posisjonen. Årsaken skal være sterk misnøye i Telenors nåværende toppledelse over Hermansens håndtering av Bravida, ifølge VG.

Like dramatisk er konsernsjef Jan Kåre Pedersens redegjørelse etter nyhetene om nye masseoppsigelser i selskapet, samtidig som toppsjefen forsynte seg med 15,1 millioner kroner i samlede lønns-, opsjons- og pensjonsutbetalinger i 2002. Forklaringen bør være god, fastslår konserntillitsvalgt Rune Martinsen, som representerer YS.

–De ansatte er rasende, jeg har fått e-poster og SMS-er i hele dag. Saken burde få konsekvenser, sier Martinsen til NTB onsdag ettermiddag.

–Bør konsernsjef Jan Kåre Pedersen vurdere sin stilling?

–Ja, det kan være en av konsekvensene. Vi vil diskutere dette i YS-styret etter møtet i bedriftsforsamlingen, sier Martinsen.

Betale tilbake

EL & IT Forbundet har ikke diskutert om de mener millionutbetalingene til Pedersen bør få noen konsekvenser for toppsjefen, ifølge hovedtillitsvalgt for de LO-organiserte i Bravida Oslo & Akershus, Sissel Hallem. Årsaken er at forbundet har vært opptatt i forhandlinger om de 950 ansatte som må gå.

Selv synes Hallem at Bravida-toppen bør vurdere å betale tilbake noen av de 15,1 millioner kronene han fikk i 2002.

–Pedersen bør vurdere om han skal ta imot alle pengene, sier Hallem.

–Bør han vurdere sin stilling?

–Det han har gjort er iallfall ikke med å skape tillit til organisasjonen han er satt til å lede. Og det er et problem, sier Hallem.

Fungerende konserntillitsvalgt Øyvind Fredriksen tror imidlertid at Pedersen vil fokusere på bemanningssituasjonen og ikke egen lønn.

–Jan Kåre har jo ikke bestemt sin egen lønn, påpeker Fredriksen.

Om gigantutbetalingen skal forfølges videre, tror Fredriksen det vil skje i tillitsmannsutvalget i Bravida, som består av de konserntillitsvalgte samt tillitsvalgte i de fem aksjeselskapene. Tillitsmannsutvalget møtes "når det er nødvendig".

–Og det er vel snart nødvendig nå, konstaterer Fredriksen tørt.

250-300 i SørØst

Bravida SørØst er først ut i kutte-prosessen. Onsdag ettermiddag ble det klart at 250-300 av 2.100 ansatte blir oppsagt eller omplassert. Det betyr at Agder-fylkene, Telemark, Vestfold, Buskerud, Østfold, Hedmark og Oppland rammes hardt av de forestående oppsigelsene i installasjonsgiganten.

Tre av fire av dem som rammes i Bravida SørØst, har administrative jobber.

De fire andre datterselskapene i Bravida, områdeselskaper som er skilt ut som egne aksjeselskaper, har styremøter for å diskutere nedbemanning første uken etter påske.

Via sin kommunikasjonsdirektør, Anne Karin Augland, sier Bravida-sjef Jan Kåre Pedersen at han inntil videre ikke er interessert i å gi noe intervju om sine lønns- og arbeidsvilkår.

Det lyktes ikke NTB å få en kommentar fra LO-leder Gerd-Liv Valla eller leder i Bravidas bedriftsforsamling, Grete Faremo.

Til toppen