Ber deg tyste på venner

Facebook vil bekjempe ny trend.

Ber deg tyste på venner
Brukere med falske profilnavn risikerer å få Facebook-kontoen stengt, fordi det bryter med nettjenestens retningslinjer. Nå ber Facebook brukerne sine om hjelp til å avsløre venner som seiler under «falskt flagg». Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

De lyktes med noe ingen hadde klart før dem i samme skala: Å få brukerne til å stå frem med fullt navn og bilde.

Facebook endret over natten fenomenet med å benytte pseudonym eller kallenavn i omgang med nettjenester. I dag stiller de som krav at brukernavnet er ditt virkelige navn, slik det er angitt på kredittkort eller legitimasjon.

Men verdens største sosiale nettsamfunn rystes nå av en mottrend. Det begynner å bli populært å angi falske navn igjen.

Trenden er den siste tiden beskrevet av flere amerikanske medier, deriblant The Verge og Gizmodo, og representerer en utvikling som på sikt kan true forretningsmodellen til Facebook.

- Hele vår plattform er basert på at folk bruker sin ekte identitet, sa sikkerhetsansvarlig Joe Sullivan i Facebook til CNN forrige måned.

I offisielle opplysninger gitt til USAs finanstilsyn i sommer, oppga selskapet at 8,7 prosent av deres 955 millioner aktive brukere, nærmere 83 millioner kontoer den gangen, benytter falske navn eller er dubletter.

Ber deg tyste

Facebook har lenge hevdet at de besitter «sofistikerte metoder» for å avsløre falske profiler. Nå tar de ytterligere grep ved å oppfordre brukere til å tyste på venner som ikke benytter virkelige navn.

Som skjermbildet viser har Facebook laget en funksjon hvor de ber brukere avsløre venner som ikke benytter sitt virkelige navn.
Som skjermbildet viser har Facebook laget en funksjon hvor de ber brukere avsløre venner som ikke benytter sitt virkelige navn. Bilde: @chapeaudefee (Twitter)

Kanskje kommer den nye tyste-funksjonen, som The Next Web beskriver, som en følge av slike falske positive – og dermed fungerer som en slags forlengelse av algoritmene til Facebook?

Metodene som Facebook bruker for å avsløre falske profiler eller uekte navn har ikke alltid fungert like godt. Nylig meldte NRK at flere nordmenn har blitt utestengt fra tjenesten etter feilaktig å ha blitt stemplet som falske.

En kvart million brukere som Facebook har per ansatt gjør det pratisk umulig å gjennomgå profilendringer manuelt. Følgelig må de benytte seg av smart automatikk for å følge med, og nå altså bistand fra deres egen brukermasse.

    Les også:

Les mer om: