Ber Førde droppe storbyradio

Norsk Lokalradioforbund (NLR) ber Einar Førde stanse den planlagte digitale storbyradioen P5. Generalsekretær Lars Bruusgaard (bildet) mener NRK kan komme til å ødelegge grunnlaget for lokalradioene i de norske byene.

Norsk Lokalradioforbund (NLR) ber Einar Førde stanse den planlagte digitale storbyradioen P5. Generalsekretær Lars Bruusgaard (bildet) mener NRK kan komme til å ødelegge grunnlaget for lokalradioene i de norske byene.

Det er spesielt Radio 1 Norge som har profilert seg som storby-radionettverket i Norge. Fra nyttår får hardt pressede Radio 1 nok en knallhard konkurrent; NRKs nye radiotilbud har fått arbeidsnavnet P5 og satser på urbane folk i mye av den samme målgruppen som radioen til mediekonsernet Norsk Aller.

Norsk Lokalradioforbunds nyhetsbrev På Lufta melder at generalsekretær Lars Bruusgaard i forrige uke sendte et brev til NRK der han ba kringkastingssjef Einar Førde avvikle planene om en ny storbyradio som baserer seg på digital teknologi.

Bruusgaard har ingen tro på at NRK kommer til å stanse de analoge sendingene allerede etter ett år. Planen til Førde & Co er at man må kjøre analogt en periode før statskanalen konverterer helt til digitale radiosignaler.

Radiodirektør Tor Fuglevik opplyste til digi.no tidligere i år at de digitale sendingene skal i gang allerede fra 1. januar 2001. Han sa at radioen vil være tuftet på P1s rikssendinger, men også med egenprodusert stoff som skal fylle fem og en halv times sendeflate hver dag.

Det store problemet med digital radio er at lyttergrunnlaget er høyst usikkert inn i det neste årtusenet. Det vil ikke være stort nok på flere år ennå fordi det kommer til å ta lang tid før majoriteten av nordmenn ser noe hensikt i å skaffe seg digitale mottakere.

Per i dag er det estimert at kun et par hundre nordmenn har slike mottakere.

Den prinsippielle motstanden fra Lokalradioforbundets side går på at radiofloraen kan bli truet ved NRKs urbane invasjon og at lokalkringkasting i storbyene kommer til å bli undergravd.

Men NLR reagerer også på at NRK fremskaffer analoge linjer etter eget forgodtbefinnende. NRK benytter i utgangspunktet seg av en tildelt DAB-blokk, men skal altså parallelkjøre digitale og analoge sendinger en stund først.

Det blir i brevet vist til Radio 1-konkurrenten P4 som prøvde seg på lokale sendinger i Bergen. Norges største kommersielle kanal ble avvist av Kulturdepartementet med beskjed om at lokale sendinger krever lokal konsesjon.

Dessuten er ikke NLR fornøyd med navnevalget; P5 var en gang i tiden et eget lokalradionettverk som ble lagt ned etter en konkurs. Dermed kan det også brygge opp til strid om opphavsretten til merkenavnet - hvis ikke NRK velger å kjøre et annet navn på kanalen.

Til toppen