Sikkerhet uten grenser

Ber hackere bidra til en bedre verden

Eksperter skal hjelpe aktivister, journalister og menneskerettighetsforkjempere.

Claudio «Nex» Guarnieri inviterer hackere til å bistå med kompetanse. Ikke for penger eller berømmelse, men for å skape en bedre verden, som han sier.
Claudio «Nex» Guarnieri inviterer hackere til å bistå med kompetanse. Ikke for penger eller berømmelse, men for å skape en bedre verden, som han sier. (Bilde: 33C3/Youtube)

Eksperter skal hjelpe aktivister, journalister og menneskerettighetsforkjempere.

Et nytt frivillig initiativ for å hjelpe mennesker i kampen mot overvåkning er etablert.

Security Without Borders lokker med gratis bistand i form av sikkerhetsvurderinger, etterforskning av datainnbrudd og rådgivning i spørsmål om informasjonssikkerhet.

Navnet vekker assosiasjoner til Leger uten grenser. Det er nok et bevisst valg for dette er veldedighet eller nødhjelp. Men i motsetning til medisinsk behandling handler det om å hjelpe aktivister, journalister eller non-profit-organisasjoner mot digitale trusler.

Det er nå mulig å be om assistanse fra det som i praksis er ment å være et ressursnettverk av sikkerhetseksperter, teknologer og hackere.

Søker flere eksperter

Claudio Guarnieri, en italiensk sikkerhetsekspert, lanserte det nye prosjektet under hackerkonferansen Chaos Communication Congress, som ble avholdt i Hamburg i romjulen. Et opptak av foredraget hans er lagt ut på Youtube.

«Vi er en gruppe av penetrasjonstestere, skadevareanalytikere, utviklere, ingeniører, systemadministratorer  og hackere. Noen av oss jobber med sikkerhet i privat næringsliv, noen innen akademia og noen i menneskerettighetsorganisasjoner. Vi ønsker å gi noe av tiden vår til det bedre for verdenssamfunnet», opplyser kollektivet.

De som besitter nødvendig kunnskap av den typen de ønsker å tilby, og som ønsker å hjelpe til som frivillig, oppfordres til å ta del i arbeidet. Det kan gjøres fra nettstedet deres. I tillegg har de opprettet en egen epostliste, der man kan engasjere seg og stille spørsmål.

– Klarer seg ikke selv

Guarnieri jobber til daglig som sikkerhetsekspert for Amnesty International, er tilknyttet Citizen Lab som forsker ved Universitetet i Toronto og også et sentralt medlem i sikkerhetsprosjektet Honeynet Project.

– Det sivile samfunnet er ikke i stand til å sikre seg selv. Samfunnet vil ikke kunne utvikle den nødvendige kompetansen for å håndtere utfordringene, og heller ikke forstå disse problemstillingene, sier Guarnieri i et intervju med Motherboard.

Italieneren er også en selverklært hacker, som går under kallenavnet Nex. Samme mann har tidligere blant annet utgitt gratis programvare som kan skanne maskiner for spionvare, blant annet kjente tilfeller av skadevare brukt nettopp til å overvåke utstyret til journalister, aktivister og andre utsatte.

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen