Ber Kina trekke ny kryptolov

Tre amerikanske statsråder anbefaler Kina å trekke tilbake en ny lov om krypteringsteknologi.

I begynnelsen av desember ble det kjent at Kina pålegger vestlige WLAN-leverandører å samarbeide med kinesiske konkurrenter når det gjelder kryptering av trådløse nettverk. All WLAN-relatert kryptering i Kina skal gjøres med innenlandsk teknologi, døpt WAPI eller WLAN Authentication and Privacy Infrastructure, og utenlandske leverandører må bygge om utstyr de har til hensikt å selge i landet. Det er opprettet et eget forvaltningsorgan, State Encryption Management Commission, som har bestemt at elleve kinesiske selskaper skal ha gratis tilgang til teknologien, og at utenlandske leverandører må kjøpe teknologien fra en av dem. De kinesiske selskapene kan selv velge om de vil selge teknologirettighetene til sine utenlandske konkurrenter.

Det internasjonale organet som forvalter WLAN-standardene, IEEE, har protestert kraftig. Det, og annen motstand, har fått Kina til å utsette å sette loven ut i livet til 1. juni 2004. Det uttalte motivet for loven er hensynet til landets sikkerhet. Likevel har ikke noe annet land vedtatt noe liknende.

    Les også:

I februar gjennomførte den amerikanske ministeren for internasjonal handel, Robert Zoellick, et ni dagers offisielt besøk til Kina. Da han oppsummerte besøket for pressen, la han vekt på at handelen mellom USA og Kina er fordelaktig for begge landene, selv om USA hadde et handelsunderskudd med Kina på 125 milliarder dollar i fjor. Samtidig advarte han mot proteksjonistiske tendenser i USA, og fikk et positivt oppslag i Beijing-avisa Folkets Dagblad, selv om han også skarpt kritiserte Kinas forakt for internasjonal opphavsrett og karakteriserte WLAN-krypto-utspillet som et eksempel på brudd på internasjonale handelsregler.

USA har ennå ikke anmeldt Kinas nye kryptolov til verdens handelsorganisasjon WTO. I går ble det kjent at Bush-regjeringen har valgt en annen framgangsmåte som karakteriseres som uvanlig skarpt, gjennom et brev undertegnet av tre framtredende regjeringsmedlemmer: Zoellick selv, handelsminister Don Evans og utenriksminister Colin Powell. I brevet heter det, ifølge Wall Street Journal, at loven utgjør en så alvorlig hindring mot internasjonal handel at den bør avskaffes.

Den amerikanske IT-lobbyen i Washington, Information Technology Industry Council (ITI), som selv har gått hardt ut mot den kinesiske kryptoloven, mener det er helt enestående at Bush-regjeringen tar så hardt i for å understreke over for Beijing at man mener alvor.

Les mer om:
;