Abonner
UTVIKLING

Ber Linux-pappa dempe seg

– Seriøst, er dette nivået dere vil være på?

Linux-oppfinner Linus Torvalds har ikke for vane å legge bånd på seg. Bildet er fra et et Youtube-klipp i fjor hvor han ba grafikkortprodusent Nvidia «dra til helvete».
Linux-oppfinner Linus Torvalds har ikke for vane å legge bånd på seg. Bildet er fra et et Youtube-klipp i fjor hvor han ba grafikkortprodusent Nvidia «dra til helvete». Bilde: Youtube

Linus Torvalds (43) er berømt for å ha skapt Linux. Hans diplomatiske evner derimot... not so much.

Mang en bidragsyter til hjertebarnet hans har fått så ørene flagrer opp gjennom årene, noe også medutviklere på epostlisten for Linux-kjernen (LKML.org) har fått merke.

Fagforumet er kjent for en noe tøff tone. Særlig hvis det påvises feil eller tabber fra folk som oppfattes å burde ha visst bedre. I slike tilfeller har Torvalds (med flere) hudflettet andre med kommentarer som «your code is shit... your argument is shit», «shut the fuck up» og så videre.

Ber Linus dempe seg

Ikke alle synes det sømmer seg å svare sånn. Nå ber Intel-utvikler Sarah Sharp det klart mannsdominerte utviklermiljøet om å skjerpe seg.

– Seriøst, gutter? Er dette nivået vi må synke ned til for å forbedre kjernen? Linus Torvalds tar til orde for fysiske trusler og vold. Ingo Molnar og Linus fremmer verbal mishandling. Det er ikke så jævlig kult. Vold, enten det er fysisk, verbale trusler eller utskjelling er ikke akseptabelt.

Tilbakemeldingen fra Sharp, som de siste seks årene har jobbet som Linux-ingeniør for brikkeselskapet Intel, er muligens det første tilfellet av at noen står opp mot «bøllestilen» i fagforumet, ifølge Internetnews.

– Er den jeg er

Linus nyter stor respekt for sine faglige evner, og er utpekt til «vennlig diktator på livstid» i arbeidet med Linux-kjernen. I sitt svar til kritikken gjør han det klart at han ikke har planer om å endre stil.

– Hvis du vil at jeg skal begynne å oppføre meg «profesjonelt», så kan jeg fortelle deg at det er jeg ikke interessert i, her jeg sitter på hjemmekontoret i slåbroken. På samme måte som at jeg ikke vil begynne med slips, er jeg *også* motstander av falsk høflighet, løgn, kontorpolitikk og ryggdolking, passiv aggressivitet eller moteord. Det er akkurat det «profesjonell opptreden» fører til: Folk tyr til all slags ekkel oppførsel fordi de tvinges til å endre sin naturlig trang på unaturlig vis, repliserer Torvalds.

Sarah Sharp følger opp: Dette mener jeg alvorlig, Linus. Du er en av de verste i klassen når det gjelder drittkasting og det å offentlig krenke folks følelser.

– Ja, og det gjør jeg (delvis) fordi jeg er den jeg er, og delvis fordi jeg oppriktig talt hater å være subtil eller «snill», skriver Linus Torvalds i et lengre svar (se forrige lenke).

(Kilder: Slashdot, Internetnews, LKML.org)

    Les også:

Les mer om: