BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ber Microsoft forestille seg verden uten pc

Avtroppende «Chief Software Architect» Ray Ozzie mener pc-ens dager er talte.

Microsofts avtroppende programvaresjef Ray Ozzie mener pc-ens dager er talte, og at Microsoft må legge om hele sin tankegang rundt tjenester, infrastruktur og apparatur.
Microsofts avtroppende programvaresjef Ray Ozzie mener pc-ens dager er talte, og at Microsoft må legge om hele sin tankegang rundt tjenester, infrastruktur og apparatur. Bilde: Microsoft
28. okt. 2010 - 12:39

I forrige uke ble det meldt at Ray Ozzie fratrer stillingen som «Chief Software Architect» i Microsoft, og at han ikke vil bli erstattet. Meldingen antyder en kort periode i en retrettstilling før han forlater selskapet helt.

Ozzie er blant de få som kan peke på at de har greid å realisere noen bærende ideer i løpet av karrieren, i hans tilfelle tanken om samarbeidsverktøy på nett. Konseptene til grunn for Lotus Notes ble lagt i hans selskap Iris Associates på 1980-tallet. Han gikk derfra til Groove Networks for å arbeide videre med dynamisk samarbeid over nett. Microsoft kjøpte Groove i 2005 da de skjønte at nettskyen ville erstatte det gamle paradigmet med pc og server, og i juni 2006 arvet Ozzie tittelen «chief Software Architect» etter Bill Gates.

Denne uken publiserte Ozzie sitt IT-testamente «Dawn of a New Day» til Microsoft på sin nye blogg, der han også har lagt ut notatet han forfattet etter sitt første halvår hos Microsoft, «The Internet Services Disruption».

I testamentet gleder han seg over hvordan Microsoft har realisert mange av ideene i notatet fra 2005, gjennom blant annet Live-tjenestene, Azure og den kommende Office 365, alle tegn på hvordan Microsoft har gått ut over pc/server-tankegangen og over på nettjenester.

Samtidig konstaterer han at Microsoft, i motsetning til «noen av våre konkurrenter» ikke har realisert mange av mulighetene han skisserte for fem år siden.

– Deres leveranser har overgått våre innen mobile opplevelser, i den sømløse fusjonen av maskinvare, programvare og tjenester, og i sosiale nettjenester og myriader av nye former for internettsentrert sosialt samspill, skriver Ozzie, uten å nevne verken Apple, Google eller Facebook ved navn.

Anbefalingen er klar:

– Vi må sette spørsmålstegn ved våre mest grunnleggende antakelser om infrastruktur og applikasjoner.

Microsoft må ifølge Ozzie tre helt ut av pc/server-modellen, og forestille seg en verden med mange hendige og enkle redskap for å forbruke innhold og samspille med kollegaer, partnere og venner. Ozzie skriver om en «post-pc world», i motsetning til den gamle visjonen om en pc på alle pulter og en server i alle hjem.

Det dominerende i Ozzies nye forestilling er «continuous services / connected devices», altså universelt tilgjengelige tjenester og en mengde apparater med tilgang til nettet.

– Vi går mot en verden der kontinuerlige tjenester i nettskyen knytter oss sammen og gjør det vi ber dem om, og der vi forholder oss til disse tjenestene gjennom alle slags apparater med nettilgang.

Det grunnleggende med de nye apparatene er at de er grunnleggende sett enkle i konsept og bruk. De er enkle å bytte ut og det skal være trivielt å erstatte dem. Noen av dem kan gjerne se ut som en pc, uten å være det: Felles for «connected devices» er fraværet av lokal lagring. All lagring flyttes til nettskyen. Innhold lagres ikke lokalt.

En av de store gevinstene blir at brukerne slipper å forholde seg til det Ozzie betegner som pc-ens etter hvert altoverskyggende og destruktiv kompleksitet.

Ozzie insisterer på denne nødvendige overgangen fra det kompliserte til det enkle, og at nettet vil oppleves gjennom et stort antall apparater tilpasset ulike oppgaver og brukersituasjoner.

Ozzie ser på dagens økende bruk av tre ulike typer apparater – «pc, phone and pad» – som symptomatisk for innledningen til denne overgangen der pc-en etter hvert vil forsvinne. Her er han på linje med analyseselskapet Gartner, som nylig dokumenterte hvordan ledere elsker iPad, uten at de derved gjør mindre bruk av verken mobil eller pc. Spesialiseringen har med andre ord begynt, og muligheten for bedrifter å levere klientuavhengige virtuelle arbeidsflater er nok et fenomen som peker i samme retning som Ozzies visjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.