JUSS OG SAMFUNN

Ber nettilbyderne holde trafikken i Norge

Regjeringen ber om at sms og e-post mellom norske borgere ikke lenger sendes gjennom utlandet.

16. okt. 2009 - 07:51

I en pressemelding skriver Samferdselsdepartementet at de av personvernhensyn vil be ekomtilbydere i det norske markedet om å legge til rette for at elektronisk kommunikasjon mellom borgere i Norge ikke skal gå via utlandet.

– Gjennom dette tiltaket sørger norske myndigheter for at innenlands elektronisk kommunikasjon, som eksempelvis e-post eller sms-meldinger mellom borgere i Norge, ikke kan overvåkes av andre land, sier statssekretær Hege Solbakken.

Den svenske nasjonalforsamlingen vedtok 14. oktober endringer i den såkalte FRA-loven som trådte i kraft 1. januar, og som gir svenske myndigheter brede fullmakter til å overvåke innholdet – altså ikke bare trafikkdata – i all elektronisk kommunikasjon som passerer gjennom Sverige.

Endringene som ble vedtatt onsdag bidrar til en viss grad til å styrke svenske borgeres rettigheter og integritetsvern. Borgere av andre får ikke tilsvarende vern: De har i praksis ingen muligheter for å vite om de blir avlyttet og overvåket eller få gehør for eventuelle protester. Dette rammer særlig norske borgere, siden 80 prosent av den norske internettrafikken kanaliseres gjennom Sverige.

Eventuelt vern av norske borgere mot ukontrollert svensk overvåking må følgelig skje ved at så lite trafikk som mulig passerer Sverige.

Samferdselsdepartementet sier de har avholdt et møte med representanter for ekomtilbydere i det norske markedet, og gjort det klart at norsk innenlands kommunikasjon skal være vernet.

Departementet ber tilbyderne samarbeide om tiltak for «å tilrettelegge tjenesteproduksjonen slik at kommunikasjon mellom borgere i Norge ikke går via utlandet og potensielt kan bli gjenstand for overvåkning fra andre lands etterretningsmyndigheter.»

Departementet opplyser også at den norske regjeringen har til hensikt å ta opp spørsmål om den svenske FRA-loven med den svenske regjeringen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.