Ber Norge adoptere et OLPC-land

Nicholas Negroponte mener Norge kan bidra med kunnskap, istedenfor bare å gi penger til utviklingsland.

Nicholas Negroponte var hovedtaler på IT-tinget. Han foreslo blant annet at Norge kunne adoptere et land, og gi en OLPC-maskin til alle barn i det landet.
Nicholas Negroponte var hovedtaler på IT-tinget. Han foreslo blant annet at Norge kunne adoptere et land, og gi en OLPC-maskin til alle barn i det landet.

Nicholas Negroponte mener Norge kan bidra med kunnskap, istedenfor bare å gi penger til utviklingsland.

Nicholas Negroponte leder stiftelsen One Laptop Per Child (OLPC), som forsøker å løfte barn i utviklingsland ut av fattigdom gjennom kunnskap.

Stiftelsen har laget en barne-PC som opprinnelig skulle koste 100 dollar per stykk, hvis regjeringer bestilte 1 million av gangen. Det har gått litt saktere, men da Negroponte holdt hovedtalen på IT-tinget i Tønsberg i dag, fortalte han at de vil nå den første millionen ganske snart.

– Vi når en million i desember, sa Negroponte.

Han trakk frem Uruguay som et av de fremste eksemplene på land som satser på maskinen.

– Uruguay har kjøpt 100.000 enheter og bestilt ytterligere 200.000. De blir det første land som får 100 prosent dekning med OLPC-maskiner.

Opprinnelig var det seks land som sa at de skulle bestille OLPC til sine barn.

– De seks landene som sa at de skulle bestille en millioner enheter var viktige, sier Negroponte.

Intensjonsavtalene med Argentina, Brasil, Libya, Nigeria, Pakistan og Thailand sørget for at andre brikker kom på plass, fordi de ga et kraftig signal om at interessen var stor nok.

Uruguay har delt ut 100.000 OLPC-maskiner, og har bestilt 200.000 til. De har til og med gitt ut et eget OLPC-frimerke.
Uruguay har delt ut 100.000 OLPC-maskiner, og har bestilt 200.000 til. De har til og med gitt ut et eget OLPC-frimerke.

Nå har OLPC-organisasjonen endret strategi. De satser på å først gå til de landene som er mest ivrige, og så gå videre derfra for å dekke behovet i verdens 50 fattigste land.

Endringen kommer i stor grad som en følge av at den tradisjonelle PC-bransjen har fått øynene opp, både for små billige bærbare PC-er, og for markedspotensialet i fattige land.

I utgangspunktet er han begeistret for at flere satser på dette segmentet, men han mener det er en stor vesentlig forskjell på OLPC og de kommersielle aktørene.

– Administrerende direktør i Intel ser på barna som et marked. Vi ser dem som et oppdrag, sier Negroponte.

I et intervju med digi.no etter foredraget forteller han at de undervurderte konkurrentene.

– Vi undervurderte hvor raskt de ville kopiere oss, sier Negroponte til digi.no

Interessen for OLPC har vært stor også i Norge, selv om mange initialt var skeptiske. På avslutningen av sitt foredrag, kom Negroponte til Norge og til norske myndigheter, mens fornyingsminister Heidi Grande Røys satt på første rad og hørte på.

Norge kan adoptere et land – Norge kan adoptere et land, sier Negroponte.

Han sammenligner dette med «Buy One, Get One»-programmet som privatpersoner i USA har kunne tatt del i, og som Håkon Wium Lie i Opera Software organiserte et norsk innkjøpslag for. Totalt har de skaffet til veie 185.000 maskiner gjennom dette programmet, og det vil kjøres i gang igjen nå i høst.

Danmark skal være i ferd med å vurdere å adoptere et OLPC-land. De og andre land har fra før av egne mindre programmer der de har delt ut OLPC-maskiner til landsbyer og klasser.

På spørsmål fra digi.no om hvor langt han har kommet i disse samtalene, er svaret at han ikke har begynt ennå. Han vil heller ikke ha en mening om Norge bør kjøpe inn egne OLPC-maskiner til norske barn.

– Det får bli Norges beslutning, sier Negroponte til digi.no.

– Vi er i 20 land i dag, og da holder vi private kjøpere i rike land utenfor, sier Negroponte til digi.no.

    Les også:

Til toppen