Meta

Ber om at det norske Meta-vedtaket gjøres gjeldende i hele EU

Datatilsynet har løftet Meta-saken til EU-nivå, og håper på et varig og europeisk forbud mot Facebooks praksis.

Datatilsynet vant over Meta i tingretten. Nå vil de også ha EU med på sin siden. Christian Henrik Prahl Reusch til venstre, videre Hanne Inger Bjurstrøm Jahren og seksjonssjef Tobias Judin og Jørgen Skorstad
Datatilsynet vant over Meta i tingretten. Nå vil de også ha EU med på sin siden. Christian Henrik Prahl Reusch til venstre, videre Hanne Inger Bjurstrøm Jahren og seksjonssjef Tobias Judin og Jørgen Skorstad Foto: Eirik Helland Urke
Marianne GjessingMarianne Gjessing– Journalist
28. sep. 2023 - 13:18

Datatilsynet har bedt det sentrale europeiske Personvernrådet, EDPB om en europeisk bindende avgjørelse i saken mot Meta.

De ber om at forbudet mot adferdsbasert markedsføring gjøres gjeldende for hele EU og EØS, og at det blir permanent.

Det melder Datatilsynet i en pressemelding.

Dette er saken

Etter flere års behandling i europeiske datatilsyn og rettsvesen ble det tidligere i år klart at Meta ikke har rettslig grunnlag til å profilere europeiske brukere for målrettet annonsering.

Verken argumenter om «legitim interesse» eller at samtykke er implisitt gitt gjennom godkjenning av brukervilkårene holder, mener EU.

I januar 2023 kom vedtaket om at Meta ikke får bruke persondata til målrettet annonsering. Med vedtaket fikk Meta fire milliarder kroner i bot og tre måneder på seg til å innrette seg.

Konklusjonen kom etter sterk uenighet mellom europeiske datatilsyn. Også det norske Datatilsynet var aktiv i debatten.

Likevel har lite skjedd. Facebook har fortsatt som før.

I sommer satte det norske Datatilsynet ned foten, og forbød Meta å bruke data om hvordan nordmenn beveger seg på nett og bruker sosiale medier til målrettet reklame. Riset bak speilet: Trusler om dagbøter på én million kroner dersom Meta ikke innretter seg. Dagbøtene begynte å løpe 14. august.

Kort tid senere gikk Meta selv ut og sa de ville starte å be europeiske brukere om samtykke til slik profilering. Så sendte de Datatilsynet et brev om å stoppe vedtaket, ettersom de var i ferd med å løse problemet.

Datatilsynet sto på sitt. Derfor har Meta bedt Oslo tingrett om en midlertidig forføyning, noe som vil gjøre vedtaket ugyldig til det er behandlet i retten. Det fikk ikke gehør, og Datatilsynet vant i retten.

Vil stanse atferdsbasert markedsføring

Det norske Datatilsynet beordret i sommer Meta til å stanse atferdsbasert markedsføring på Facebook og Instagram. 

Den 22. og 23 august møttes partene i Oslo tingrett etter at Meta hadde begjært midlertidig forføyning i et forsøk på å ugyldiggjøre vedtaket.

− Dette vedtaket er ugyldig og påfører selskapet betydelige skader, mente Facebooks advokat Christian Henrik Prahl Reusch.

Meta fikk ikke gehør, og tapte i retten.

− Samtidig fortsetter Meta de ulovlige aktivitetene og har ennå ikke innrettet seg etter vedtaket, skriver Datatilsynet i pressemeldingen.

Ber om permanent vedtak

Datatilsynets vedtak varte bare i tre måneder.

Det er fordi tilsynet ikke har hjemmel til å fatte egne vedtak i saker som hører til det irske datatilsynet, utover slike midlertidige hastevedtak.

– Vi har derfor bedt Personvernrådet om en bindende avgjørelse i saken, og mener at det midlertidige forbudet må gjøres permanent. Videre mener vi at loven må tolkes likt i hele EU/EØS, og vi ber derfor om at forbudet utvides til resten av Europa, skriver Datatilsynet i pressemeldingen.

Vil ikke vente på Meta

Meta har selv lovet at de vil gå over til samtykke for å bruke data om bevegelser på nett til å vise målrettet reklame. Det vil ikke Datatilsynet vente på.

– Det er svært usikkert om og når en gyldig samtykkeløsning kan komme på plass, og vi i Datatilsynet er av den oppfatning at vi ikke kan tolerere ulovlig aktivitet i mellomtiden, sier Judin.

I Oslo tingrett understrekte Meta at det ville ta tid å få på plass en samtykkebasert løsning. Det viste Datatilsynet lite forståelse for. 

– Meta fortsetter å behandle personopplysninger ulovlig i hele EØS. Å få saken prøvd i Personvernrådet er derfor nødvendig for å sikre at Meta respekterer Facebook- og Instagram-brukernes rettigheter, sier Tobias Judin.

Konflikten kort forklart:

 

Oversiktsbilde av Tiktoks kontorer.
Les også:

Kaller inn Tiktok på teppet: – Jeg reagerer sterkt

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.