JUSS OG SAMFUNN

Ber om granskning av Microsoft

- Bruker trivielle patenter for å stoppe Android, ifølge Barnes & Noble.

William Lynch, toppsjef i Barnes & Nobles, lanserte denne uken et nytt nettbrett. Nå krangler selskapet med Microsoft.
William Lynch, toppsjef i Barnes & Nobles, lanserte denne uken et nytt nettbrett. Nå krangler selskapet med Microsoft. Bilde: Shannon Stapleton/Reuters/SCANPIX
10. nov. 2011 - 09:19

Microsoft har saksøkt en rekke selskaper for deres benyttelse av Android i produkter, med henvisning til brudd på selskapets patentrettigheter.

Listen over de som har valgt å inngå lisensavtale, og dermed få velsignelse for å benytte Googles angivelig frie operativsystem, begynner å bli lang.

Krever granskning

Barnes & Noble er blant mindretallet som nekter å betale. Dermed ble den amerikanske bokkjedegiganten i mars i år saksøkt av Microsoft for deres Android-baserte lesebrett, Nook.

Siden har de svart med å be det amerikanske justisdepartementet innlede etterforskning av Microsoft, for angivelig å misbruke patentlover for å hindre konkurranse.

I en serie brev og lysbilder til USAs antitrust-myndigheter beskyldes Microsoft for bøllete og ulovlig konkurransevridende virksomhet. B&Ns advokater hevder de benytter trusler for å hindre selskaper å bruke Googles Android-programvare.

Det fremgår av rettsdokumenter som ble offentliggjort denne uken, ifølge medier som Bloomberg og Wall Street Journal.

Barnes & Noble har en rekke innvendinger mot å inngå lisensavtale med Microsoft, og hevder i dokumentene både at Android-søksmålene deres både er urimelige og «fjollete». (Disse lysbildene gir et overblikk over argumentene deres.)

I fjor sommer skal Microsoft ha beskyldt dem for å brudd på seks patenter. Videre hevdes det at Microsoft nektet å oppgi detaljert informasjon om det angivelige patentbruddet, med mindre B&N underskrev en taushetserklæring. Noe de nektet å gå med på.

- Konfidensialitetskravet er bare en måte å skjule deres undertrykkende og konkurransehindrende lisensforslag, og er nok et element i Microsofts større plan om å hindre konkurranse i markedet for mobile operativsystemer, skriver B&Ns sjefsjurist Eugene DeFelice i et notat til justisdepartementet.

Lysbilde fra en presentasjon B&amp;Ns advokater holdt for USAs justisdepartement i sommer. <i>Bilde: Geekwire.com</i>
Lysbilde fra en presentasjon B&Ns advokater holdt for USAs justisdepartement i sommer. Bilde: Geekwire.com

Da Microsoft i mars gikk til søksmål skal de imidlertid bare ha hevdet brudd på ett av patentene som hadde vært oppe til diskusjon. I tillegg skal de ha føyd til ytterligere fire andre patenter, som aldri tidligere hadde vært diskutert mellom partene, skriver B&Ns jurist, ifølge ZDnet.

- Det er vår forståelse at lisensavgiftene som Microsoft krever for bruk av Android er på samme nivå, eller høyere, enn avgiften de krever for sitt eget operativsystem Windows Phone – Selv om Microsoft bare hevder eierskap til trivielle og uviktige designelementer i Android-baserte enheter, fortsetter DeFelice.

En annen av selskapets jurister skriver at Microsoft «har iverksatt en kampanje der de benytter trivielle og umoderne patenter mot produsenter av Android-enheter».

- Vil gjerne gi lisens til B&N

Microsoft slår imidlertid tilbake mot anklagene fra bokgiganten. Programvaregiganten har inngått lisensavtaler med Samsung og HTC, som bruker Android-plattformen til flere av sine smarttelefoner.

- Alle moderne operativsystemer inkluderer flere patenterte teknologier. Microsoft har lisensiert patenter til Windows og vi gjør våre patenter tilgjengelig på rimelige betingelser til andre operativsystemer. Vi vil gjerne utvide en lisens til Barnes & Noble, uttalte Microsoft i en kunngjøring.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.