JUSS OG SAMFUNN

Ber om innsyn i Twitter

USAs justisdepartement vil se Wikileaks-meldinger.

10. jan. 2011 - 08:07

Washington (NTB): USAs justisdepartement har stevnet nettstedet Twitter for å få opplysninger om personer tilknyttet WikiLeaks, viser rettsdokumenter avisen Salon.com har fått tilgang til.

En føderal domstol i delstaten Virginia krever at Twitter overleverer brukernes navn, adresser, forbindelser, telefonnumre og betalingsinformasjon, skriver det California-baserte nettmagasinet Salon.com.

Blant personene domstolen vil ha informasjon om er ikke overraskende WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange. USA undersøker muligheten for å tiltale Assange i forbindelse med lekkasjene av over 250.000 hemmeligstemplede diplomatiske dokumenter.

Birgitta Jónsdóttir, som er medlem av den islandske nasjonalforsamlingen, opplyste fredag på sin Twitter-konto at justisdepartementet har levert en stevning og krever informasjon «om alle mine tweets og mer siden november 2009».

Kriminaletterforskning
Lørdag avslørte Salon.com at stevningen gjelder fire andre personer tilknyttet WikiLeaks, blant dem også soldaten Bradley Manning, som er fengslet, siktet for å ha lekket dokumentene.

I en rettskjennelse datert 14. desember i fjor fra domstolen i Virginia kommer det fram at justisdepartementets statsadvokat mener det finnes bevis for at Twitters informasjon er «relevant og avgjørende i en pågående kriminaletterforskning».

Informasjonen inkluderer blant annet postadresser, IP-adresser, e-postkontoer.

I dokumentet blir Twitter pålagt å ikke gi beskjed til Twitter-brukerne om stevningen. Twitter vil ikke kommentere saken, utover det at de varsler sine brukere hvis myndigheter ber om å få informasjon om dem.

Kontakter justisministeren
Jónsdóttir sier hun vil kjempe med nebb og klør for å hindre at personlige opplysninger om henne kommer ut, og at hun vil ta saken opp med den islandske justisministeren.

– Vet de at jeg er parlamentsmedlem i Island? spør hun på Twitter.

Ifølge henne har hun ti dager på seg til å anke kjennelsen. Jónsdóttir var en av de fremste forkjemperne for medieloven som gjorde Island til en frihavn for gravejournalistikk og ytringsfrihet. Hun var også med på å produsere WikiLeaks-videoen som viste et amerikansk helikopter som skjøt sivile i Irak i 2007.

WikiLeaks fordømmer på det sterkeste stevningen, og omtaler den som sjikanering.

– Hvis den iranske regjeringen hadde forsøkt å med tvang tilegne seg denne informasjonen fra journalister og aktivister i utlandet, hadde menneskerettsgrupper over hele verden reagert, sier Assange i en uttalelse lørdag. (©NTB)

Island reagerer sterkt på Twitter-etterforskning

Reykjavik (NTB-AFP): Islands utenriksminister mener det er uakseptabelt av amerikanske myndigheter å forsøke å få ut informasjon om folkevalgte Birgitta Jónsdóttir gjennom Twitter.

USAs justisdepartement har stevnet nettstedet Twitter for å få opplysninger om personer tilknyttet WikiLeaks, blant dem Jónsdóttir.

Utenriksminister Össur Skarphédinsson sier han vil kalle USAs ambassadør i Reykjavik inn på teppet for å diskutere saken med ham.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

– Ifølge dokumenter jeg har sett, er et islandsk parlamentsmedlem under etterforskning i en kriminalsak i USA helt uten grunn, sier Skarphedinsson til den islandske radiostasjonen RUV.

– Det er uakseptabelt at en folkevalgt blir behandlet på den måten, sier han.

Innenriksminister Ögmundur Jonasson ser også alvorlig på saken.

– Informasjonen WikiLeaks og andre har avdekket har ikke skadet noen andre enn de hemmelighetsfulle, sier han. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.