JUSS OG SAMFUNN

Ber regjeringen skrote datalagring

Klar anbefaling fra småpartiene etter at DLD ble kjent ulovlig av EU-domstolen.

Arbeiderpartiet sørget sammen med Høyre for at EUs datalagringsdirektiv ble vedtatt på Stortinget. Nå sier Aps Hadia Tajik (bildet) at de må studere EU-dommen som fastslår at direktivet er ugyldig.
Arbeiderpartiet sørget sammen med Høyre for at EUs datalagringsdirektiv ble vedtatt på Stortinget. Nå sier Aps Hadia Tajik (bildet) at de må studere EU-dommen som fastslår at direktivet er ugyldig.
8. apr. 2014 - 13:16

Skrot datalagringsdirektivet, sier de norske småpartiene til regjeringen etter at EU-domstolen erklærte de omstridte reglene for ugyldige.

– EU-dommen må få konsekvenser for norsk politikk. Regjeringen må sørge for at vi ikke innfører det personvernfiendtlige og næringsfiendtlige datalagringsdirektivet i Norge, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Grande vil til Stortinget for å få skrotet reglene, og også SV, KrF og Sp krever at regjeringen avslutter arbeidet med å innføre dem. Tross vedtak er ikke reglene innført i Norge ennå, og de er også omstridte i en rekke EU-land.

– Vi må aldri akseptere midler som rammer uskyldige menneskers personvern og frihet, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Ugyldig

EU-domstolen i Luxembourg mener direktivet bryter med borgernes rettigheter og gjorde det tirsdag klart at den anser reglene for ugyldige.

Venstre-leder Trine Skei Grande gjentar nå sitt krav om at regjeringen må skrote den planlagte innføringen av EUs direktiv for datalagring i norsk lov. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Venstre-leder Trine Skei Grande gjentar nå sitt krav om at regjeringen må skrote den planlagte innføringen av EUs direktiv for datalagring i norsk lov. Bilde: Marius Jørgenrud

– Direktivet innebærer et svært omfattende og særlig alvorlig inngrep i den grunnleggende retten til respekt for privatlivet og til beskyttelse av personopplysninger, heter det fra domstolen, og SV-leder Audun Lysbakken kaller erklæringen en seier for personvern og mot overvåking.

– Ap: Skal vurdere dommen

Arbeiderpartiets Hadia Tajik vil vente og se før hun kommenterer mulige konsekvenser av EU-dommen om datalagringsdirektivet.

– Nå vil vi se nøye på dommen fra EU-domstolen og vurdere hvilke konsekvenser det får for norske forhold. Det er naturlig at vi også avventer regjeringens vurdering av dette, sier justiskomiteens leder på Stortinget og svarer ikke på om Ap fortsatt er for reglene.

Sammen med Høyre fikk Arbeiderpartiet direktivet vedtatt i norsk lov i 2011 med 80 mot 89 stemmer. Selv om vedtaket er gjort, har ikke reglene trådt i kraft ennå.

EU-domstolen slo tirsdag fast at direktivet er ugyldig og bryter med EU-borgernes rettigheter.

– Ja, personvern er viktig, og det må ivaretas på en god måte. Samtidig som vi ser at det er et visst behov for klare regler omkring datalagring. Så må vi se på hva EU-domstolens beslutning kan få av konsekvenser, sier Tajik til NTB.

Datatilsynet forventer en ny vurdering av norsk lov om datalagring i lys av EU-domstolens avgjørelse.

– Selvfølgelig må man vurdere dette på nytt nå, sier Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon til NTB etter at EU-domstolen i Luxembourg tirsdag erklærte datalagringsdirektivet for ugyldig.

– EU-domstolen slår fast at dette direktivet er ulovlig, det er det viktigste, og at det er et alvorlig inngrep i folks rett til privatliv, sier Thon.

Norge gjorde sitt vedtak av reglene i 2011 til stor debatt og motstand fra blant andre Datatilsynet. Norsk lov må dermed endres igjen om EU-domstolens vedtak blir tatt til følge.

Thon er blant dem som kaller tirsdagens vedtak en seier for personvernet.

– Her slår domstolen fast at personvern skal veie veldig tungt, og at et direktiv som dette er i strid med grunnleggende rettigheter. Det er viktig at domstolen fastslår det prinsippet helt klart, sier han. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.