Ber Stoltenberg gripe inn i MP3-strid

Valgerd Svarstad Haugland mener Ap ikke har forstått alvoret i sitt nei til MP3-loven og ber Jens Stoltenberg om å ta ansvar.

Valgerd Svarstad Haugland mener Ap ikke har forstått alvoret i sitt nei til MP3-loven og ber Jens Stoltenberg om å ta ansvar.

I går offentliggjorde Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsmann Trond Giske at han og partiet har tenkt til å stemme nei til den nye åndsverksloven, også kalt MP3-loven. Dette betyr at det er flertall mot den nye loven i Stortinget.

Lovverket kommer fra EU som et direktiv med noe små muligheter for tilpasning og å kunne bryte kopisperrer for å overføre musikk til MP3-spillere er ikke mulig. Det er Kulturdepartementet krystallklare på.

Mye ligger derfor an til at Norge for første gang vil avvise et EU-direktiv, men hva som skjer da er det vanskelig å få svar på. Regelverket er ferdig forhandlet frem og det er lite trolig at Norge skulle få utløst en reforhandlingsrunde med alle EU-landene.

digi.no spurte derfor kulturminister Valgerd Svarstad Haugland om hva hun nå tror vil skje. Og hun har et klart svar.

- Sier Stortinget nei til den nye åndsverksloven går vi med åpne øyne i en konflikt med EU. Direktivet innholder mange andre ting enn MP3-loven og jeg er interessert hvordan Arbeiderpartiet skal håndtere dette, sier kulturministeren til digi.no.

Hun mener at det ikke er så oppsiktvekkende at SV og FrP sier nei, men mener at Arbeiderpartiet må opptre mer ansvarlig.

- Den nye åndsverksloven innholder veldig mye mer enn akkurat dette punktet om MP3-kopiering. Det er viktig å tenke på alle rettighetshavere og kunstere som trenger bedre sikring, påpeker hun.

Hun mener nå at Arbeiderparti-ledelsen nå må overprøve Giske.

- Jeg håper Jens Stolenberg vil gripe inn i denne debatten og innse alvoret, sier Svarstad Haugland til digi.no.

Til toppen