Ber teletilsynet om å halvere bindingstid

Post- og teletilsynet må avgjøre om mobiloperatører skal få lokke med billig mobil mot lang bindingstid.

Ber teletilsynet om å halvere bindingstid

Post- og teletilsynet må avgjøre om mobiloperatører skal få lokke med billig mobil mot lang bindingstid.

Ifølge TNS Gallup har 33 prosent av norske mobilbrukere bundet seg til en mobiloperatør ved kjøp av subsidiert mobiltelefon.

TDC-eide Telmore har etablert seg i Norge, men er kritisk til at de store mobiloperatørene Telenor, Netcom og Tele2 binder kundene opp i 12 måneder når de selger billige mobiltelefoner.

Telmore mener at en så lang bindingstid vil legge hindringer for at mobilkunder kan velge rimeligere abonnement hos andre mobilselskaper.

Telemyndighetene i Danmark har satt en maksimalgrense på 6 måneder, og den samme regulering bør gjøres gjeldende i det norske markedet, mener markedssjef Christian Aanestad i Telmore.

Telmore har gjort en spørreundersøkelse i Danmark som dokumenterer at mobilkunder i Danmark kan kjøpe subsidierte mobiltelefoner til en rimeligere pris enn i Norge - både i forhold til hva man må betale på kjøpstidspunktet og total kostnad i bindingsperioden. Dette på tross av at teleoperatørene i Danmark kun kan binde sine kunder i 6 måneder når de selger subsidierte telefoner.

Nå vil Telmore en gang for alle prøve saken for den øverste telemyndighet i Norge, og klager inn Telenor og Netcom til Post- og Teletilsynet for deres praksis med bruk av 12 måneders bindingstid ved salg av subsidierte mobiltelefoner.

- Dette vil utløse en formell saksbehandling, og Post- og Teletilsynet må ta stilling til spørsmålet om bindingstid, sier Aanestad.

Han er forbauset over at man fortsetter praksisen med 12 måneders bindingstid i det norske mobilmarkedet, all den tid man klarer seg med 6 måneder i Danmark.

Han synes også det er overraskende at norske forbrukerorganisasjoner ikke fronter dette på vegne av norske forbrukere.

Telmore har selv startet opp salg av mobiltelefoner via sine nettsider i Norge, men da kun med 6 måneders bindingstid.

Som et eksempel selger Telmore i Danmark en Sony Eriksson k800i til 3644 kroner med 6 måneders bindingstid, mens den samme telefon til sammenlikning koster 4647 kroner hos Telenor og 5289 kroner hos Netcom med 12 måneders bindingstid.

Saken får støtte fra teleanalytiker Tore Aarønæs, som sier at de store teleoperatører presser markedet ved å tilby billigmobiler med 12 måneders bindingstid. Aarønæs peker på at abonnementene som knyttes til de subsidierte mobiltelefonene, ofte er betydelig mer kostbare enn de rimelige abonnementsvilkår som mindre utfordrerselskaper tilbyr.

Det er nå 22 mobiloperatører på det norske markedet, og de fleste tilbyr flere abonnementstyper. Totalt finnes det 82 forskjellige abonnementer på markedet. Og billige telefoner helt ned til en krone, er ofte knyttet til dyre abonnementer.

Til toppen