Ber USA fortelle om PRISM

Norges Washington-ambassade er instruert.

Ber USA fortelle om PRISM
I Union Square på Manhatten i New York var det mandag ettermiddag en liten demonstrasjon til støtte for Edward Snowden, mannen som lekket opplysningene om PRISM til The Guardian og Washington Post. Bilde: Mario Tama/Getty Images / All Over Press

I går ettermiddag fikk digi.no svar per e-post på en syv timer gammel henvendelse til Utenriksdepartementet der vi ba om en kommentar til PRISM, overvåkningsprogrammet som ble avslørt i avisene The Guardian og Washington Post før helgen.

Departementets kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen skriver:

– Det er viktig å undersøke denne saken nærmere. Statssekretær Torgeir Larsen i UD har derfor bedt vår ambassade i Washington om å kontakte amerikanske myndigheter, for å få vite hva som er fakta i saken.

Henvendelsen fra digi.no viste til uttalelser hadde innhentet fredag ettermiddag fra direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet. Thon oppfordret norske myndigheter til å ta opp saken med sine amerikanske kolleger.

– Hvis det er sånn at amerikanske myndigheter overvåker norske borgere, så er ikke dette lenger bare en sak for Datatilsynet. Da blir det et politisk spørsmål. Jeg synes det er naturlig at våre politikere tar dette opp med politikere i USA, sa Thon.

Se artikkelen Datatilsynet: – Svært alvorlig.

Les mer om: