JUSS OG SAMFUNN

Berlin vil ha kildekoden

Amerikanske IT-leverandører kan få det tøft i Tyskland framover.

Edward Snowden oppnådde raskt støtte i Tyskland. Bildet er er fra en demonstrasjon i Berlin i slutten av juli i fjor. Nå vurderer tyske politikere tiltak som begrenser amerikanske myndigheters muligheter til å overvåke sentrale deler av det tyske samfunnet.
Edward Snowden oppnådde raskt støtte i Tyskland. Bildet er er fra en demonstrasjon i Berlin i slutten av juli i fjor. Nå vurderer tyske politikere tiltak som begrenser amerikanske myndigheters muligheter til å overvåke sentrale deler av det tyske samfunnet. Bilde: Sean Gallup/Getty Images/All Over Press
5. nov. 2014 - 07:32

Tyskland er det europeiske landet som har reagert sterkest på Edward Snowdens avsløringer om amerikansk masseovervåking. Blant annet ble telefonen til forbundskansler Angela Merkel avlyttet.

Selv om det har gått mer enn et år siden de første avsløringene, har det tilsynelatende fått få alvorlige konsekvenser for amerikanske IT-leverandører i utlandet så langt. Et unntak er at tyske myndigheter har bestemt seg for å fase ut kontraktene med den amerikanske mobiloperatøren Verizon.

Men nå kan det skje en betydelig innstramming. Ifølge Wall Street Journal er tyske politikere i gang med å utforme et lovforslag med nye krav til selskaper som selger informasjonsteknologi til tyske myndigheter og private selskaper som er en del av bransjer som myndighetene i Tyskland anser for å være kritiske for landets sikkerhet.

Blant kravene er innsyn i kildekode og andre proprietære data, samt ytterligere godkjennelse av selskaper som skal levere programvare og annet IT-utstyr til kritisk infrastruktur i landet.

Utkastet til lovforslag skal ha møtt lite kritikk i Tyskland, i hvert fall fra politisk hold. Ikke overraskende er amerikanske interesser bekymret. Synet er at en slik lov kan misbrukes og gjøre det vanskelig for utenlandske aktører å konkurrere mot tyske tilbydere, som på sin side vil kunne utnytte tillitsbruddet NSA-affæren har ført til for alt det er verdt. Et tysk selskap som trekkes fram i den sammenheng er Deutsche Telekom, som nå overtar som leverandør for regjeringen i Berlin etter Verizon.

Andreas Middel, talsperson for det tyske teleselskapet, kaller anklager om at lovforslaget vil ekskludere amerikanske selskaper for absurde. Han legger til at i diskusjonen om lovutkastet må man huske at det verken er hans selskap eller tyske myndighet som har forårsaket tillitsbruddet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.