Berners-Lee synger ut mot patenter på programvare

Opphavet til WWW, Tim Berners-Lee, brukte en prisutdeling til igjen å synge ut mot patenter på programvare.

Opphavet til WWW, Tim Berners-Lee, brukte en prisutdeling til igjen å synge ut mot patenter på programvare.

I april meldte den finske regjeringen at en statlig stiftelse hadde bestemt seg for å gi landets «Millennium Technology Prize» til oppfinneren av det vi i dag kjenner som «worldwide web», tidligere CERN-forsker, i dag MIT-forsker og W3C-sjef Tim Berners-Lee. Prisen er på en million euro (over åtte millioner kroner) og deles ut i dag.

I forbindelse med prisutdelingen har Berners-Lee gitt et intervju til New York Times der han tar opp hjertesaken, patenter på programvare. Berners-Lee og hans kollega Robert Cailau valgte bevisst ikke å ta patent på all den teknologien de fant opp, og som i dag lar brukere verden over dele felles tjenester over et felles nettverk.

– Hadde vi søkt royalty, ville vi i dag hatt 16 forskjellige og gjensidige inkompatible «web», sa Berners-Lee. – Vi hadde hatt en CERN-web, en Microsoft-web, en Digital-web, og Apple HyperCard hadde slått røtter på Internett. Og alt hadde vært inkompatibelt. Før vi kom på banen var det mange hypertekstsystemer som ikke spilte sammen.

Berners-Lee mener programvarepatenter har gått amok. Han viser til at Microsoft i april fikk patent for en ordning der applikasjoner kan lanseres på en PDA ved hjelp av korte, lange eller doble klikk på én og samme knapp, og til at den samme Microsoft på den andre siden har anket en erstatningsdom på 521 millioner dollar til Eolas Technologies over hvordan Internet Explorer håndterer tilleggsmoduler. Andre eksempler han trekker fram er BT som prøvde å kreve royalty for hyperlenker, og Amazon.com som i 2002 fikk patentert en metode for én-klikks shopping i e-butikk.

– I dag er det slik at noen kan skrive et program som de har funnet på helt på egen hånd, og så kommer det advokat som kikker dem over skulderen og sier, «Jeg er virkelig lei meg, men det er faktisk vi som eier linjene 35 til 42 selv om det er du som har skrevet dem», sier Berners-Lee til avisa.

Han frykter at dette patenteringshysteriet – som ligger an til å komme til Europa dersom EU-kommisjonen får det som den vil – truer fornyelse både i offentlige institusjoner og i det private næringslivet.

Til toppen