Berømmer norske registrarer for sikkerhetsløft

Mange domenenavn har blitt sikret mot forfalskning.

Berømmer norske registrarer for sikkerhetsløft
DNSSEC-teknologien bidrar til hindre at nettleserbrukere ledes til svindelnettsteder i stedet for nettbanken eller nettbutikken. Bilde: Norids Youtube-video

Norge i verdenstoppen med å sikre domenenavnsystemet. Dette opplyser Norid, selskapet som driver registeret for norske domenenavn. 

DNSSEC

Bakgrunnen for uttalelsen er at nesten halvparten av alle norske domenenavnene nå er sikret med teknologien DNS Security Extensions (DNSSEC), et knapt halvår etter at Norid åpnet for signering med DNSSEC i desember i fjor. DNS står for Domain Name System.

Andelen er nå høyere for .no-toppdomenet enn for .se, selv om man i Sverige tok i bruk DNSSEC allerede i 2007.

Bakgrunn: Nytt system kan stoppe falske nettsider 

Den viktigste hensikten med DNSSEC er å forhindre at svindlere forfalsker svar på domeneoppslag. Slik forfalskning kan føre til at for eksempel en nettbankbruker blir sendt til et nettstedet som er til forveksling likt som nettbanken, men som kontrolleres av svindleren.

– DNSSEC løser ett av de mange sikkerhetsproblemene knyttet til Internett, og gjør dermed din og min nettbruk litt tryggere, sier Hilde Thunem, daglig leder i Norid, i en pressemelding.

Nesten halvparten av .no-domene er nå sikret med DNSSEC.
Nesten halvparten av .no-domene er nå sikret med DNSSEC. Bilde: Norid

Les også: NSM vil stanse hackerangrep med DNS 

Velg riktig registrar

Ifølge Norid er det ingenting vanlige domeneabonnenter behøver å foreta seg for å sikre domenet på denne måten, annet enn å velge en domeneforhandler (registrar) som håndterer DNSSEC.

 

Hvordan DNS og DNSSEC fungere blir enkelt forklart i videoen over.

– Mange registrarer kom i gang på rekordtid, og det er all grunn til å berømme dem for innsatsen med å gi domeneinfrastrukturen dette sikkerhetsløftet. Teknologien er avansert, og det er overhodet ikke slingringsmonn for feil før noe går galt. Så langt har alt gått prikkfritt, oppsummerer Thunem.

På denne siden finnes det blant annet verktøy for å sjekke om DNSSEC er korrekt implementert for et gitt domene.

Gir fra seg kontroll: USA løsner grepet om internett 

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.