BEDRIFTSTEKNOLOGI

Berøringsskjerm uten berøring?

Flere alternativer er rett rundt hjørnet.

Med Leap Motion Controller kan man zoome og panorere på et kart med de samme bevegelsene som man ville ha brukt på en berøringsskjerm, men uten å måtte ta på skjermen.
Med Leap Motion Controller kan man zoome og panorere på et kart med de samme bevegelsene som man ville ha brukt på en berøringsskjerm, men uten å måtte ta på skjermen. Bilde: Leap Motion

Den store ulempen med berøringsskjermer, som alle mulige enheter nå utstyres med, er nettopp det – de må berøres av brukeren. De færreste har til enhver tid nyvaskede fingre. Hvor god opplevelse har man egentlig av å sitte og se på film eller annet innhold på en flekkete skjerm?

Uansett, nå kommer det snart et par alternativer som hver på sin måte fjerner dette problemet.

Leap Motion Controller, som dukket opp på radaren til mange allerede i fjor, er en slik løsning. Leveransene av produktet starter i midten av mai. Produktet består først og fremst av en relativt liten bevegelsessensor som registrerer håndbevegelsene brukeren gjør i forkant av skjermen, uten å måtte berøre den. Enheten kan brukes sammen med både vanlige stasjonære og bærbare pc-er. Den gjør det mulig å samhandle med innholdet på skjermen, med bevegelsene som man kjenner fra berøringsskjermer, men også en hel del annet.

Leap Motion Controller foran en pc.
Leap Motion Controller foran en pc. Bilde: Leap Motion

Leap Motion Controller støtter operativsystem-handlinger i Windows 7 og 8, samt i OS X 10.7 og 10.8. Leap Motion, selskapet bak produktet, skal dessuten tilby en applikasjonsbutikk, Airspace, hvor det skal tilbys ulike applikasjoner som støtter Leap Motion Controller. Blant det som i første omgang kan ventes, er 3D-designprogramvare for Autodesk, Corel Painter, samt diverse spill.

Leap Motion Controller forhåndsselges allerede internasjonalt for 80 dollar pluss avgifter. Fra Norge kan den bestilles for 112 dollar, inkludert frakt og merverdiavgift.

Mobil

Enn annen løsning som trolig ikke kommer i salg fullt så tidlig, ble vist fram under Mobile World Congress i Barcelona denne uken av STMicroelectronics, er berøringsfrie skjermer for ikke minst nettbrett og smartmobiler. Både Bloomberg og CNET News har videoopptak hvor dette demonstreres.

I praksis skal det ikke være noe spesielt med selve skjermen, som i grunnen er en vanlig berøringsskjerm. Derimot er det kontrollbrikken som er endret, slik at den i stedet for å registrere berøringer på selve skjermflaten, observerer det elektriske feltet som berøringsskjermen danner. Dette feltet kan påvirkes uten at brukeren behøver å ta på selve skjermen. Det holder at brukeren gjør bevegelser et par centimeter unna. I videoene demonstreres det at skjermen også kan kontrolleres med en blyant, samtidig som at brukeren har på seg tykke hansker.

Ifølge Bloomberg har STMicroelectronics brukt 18 måneder på løsningen. I alle fall ett nettbrett skal tilbys med denne teknologien i år, men STMicroelectronics vil foreløpig ikke si noe om hvem som skal tilby dette.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.