Bertelsmann legger ned norsk e-handel

Den europeiske mediegiganten Bertelsmann gir opp å bygge e-handel i Norge og Danmark. Nå forsvinner BOLs lokale kontor fra det norske markedet. Det er kun måneder siden BOL svelget konkursboet til svenske Boxman.

Tyske Bertelsmann AG hadde store ambisjoner om å feie over Norden da de kjøpte svenske Bokus i september i fjor og rasket med seg restene av det svenske konkursboet Boxman på nyåret.

Like før jul gikk Helge T. Zimmer fra den nedlagte, norske Boxman-virksomheten for å lede det norske kontoret til BOL.com videre.

Nå er det slutt for Zimmer etter få måneder.

I en pressemelding fra Direct Group Bertelsmann skriver selskapet at kontorene i Norge og Danmark legges døde. I Sverige og Finland, hvor BOL har opparbeidet seg lederposisjoner, beholdes og integreres virksomhetene i medlemsklubbene som Bertelsmann har i disse landene, blant annet bokklubber.

Det vil si at all e-handelsvirksomhet (salg av litteratur og musikk) konsolideres inn i DirectGroup-virksomheten og danner en stort global postordrefabrikk med 55 millioner medlemmer og kunder som betjenes av 15.000 ansatte i 22 land.

Online- og offlinevirksomhetene slås sammen for å skape skikkelig omsetning på direktesalgsvirksomhetene til Bertelsmann.

I inneværende fiskale år beregnes e-handelsvirksomheten på BOL.com til 180 millioner tyske mark, det vil si 735.3 millioner norske kroner etter dagens valutakurser. Hvis du legger til anslaget på bok- og musikk-klubbenes salg via sine egne hjemmesider (150 millioner tyske mark bare for i år - 612,7 millioner norske kroner), blir omsetningen via digitale kanaler langt over én milliard kroner for tyskerne allerede inneværende år..

Det er forventet at samarbeidet med Napster, der intensjonen er å skape verdens største musikk-tjeneste med potensielt 60 millioner kunder, etter planen skal opp som en abonnementstjeneste i juli i år. Allerede i dag har Bertelsmanns BeMusic 17 millioner kunder og en omsetning på 1,5 milliarder tyske mark (det vil si 6,12 milliarder kroner).

Så sent som mot slutten av april gjorde danske BOL.com et stunt mot danske myndigheter:

Seksdoblet nettsalg av bøker etter dansk prisreduksjon

Til toppen