Bertelsmann-sjefer forlater skuta

Idet Europas største medieselskap Bertelsmann er i ferd med å gå inn i nettøkonomien for alvor, forlater to av de eldre toppsjefene i BMG selskapet. Nå skal en enda eldre person styre musikk-skuta.

I helgen har det vært rykter om at tyske Bertelsmann AG sikler på EMI Group etter at EMIs fusjon med Time Warners musikkdivisjon falt i fisk.

Det er avisen The Sunday Business som skriver dette.

Det er gått knapt én uke siden Bertelsmann inngikk en strategisk allianse med Napster, som skal resultere i et 50 millioner dollar sikkert system for musikkbytte hvor det er planen at Bertelsmann deretter investerer i internettselskapet. Dette har skapt reaksjoner blant konkurrenter som Universal Music Group som allerede har varslet søksmål mot Napster. Bertelsmann trakk samtidig sitt søksmål.
Nå sier to av topplederne i underholdningsvirksomheten til Bertelsmann, BMG, takk for seg. Reuters skriver at både styreformann og daglig leder i musikkdivisjonen i BMG Entertainment er ute i løpet av året/begynnelsen av neste år. Både Michael Dornemann (55) og Strauss Zelnick (43) skal ha vært misfornøyde med en intern restrukturering som vil gi BMG Entertainment mindre innflytelse på TV- og internettområdene.


BMG Direct, som inneholder musikklubbene i selskapet, og online musikkdistribusjon (CDnow og Napster) skal begge plasseres under Bertelsmanns e-handelsvirksomhet, ikke i underholdningsdivisjonen. Mens Dornemanns avgang skal ha ligget i kortene lenge, hevder Inside.com at Zelnick skal ha blitt tilbudt Dornemanns stilling som styreformann.

Zelnicks innsats fra 1995 fram til i år skal ha styrket BMGs markedsandel av musikksalg på global basis fra 13 prosent til nesten 20 prosent.

Nå erstattes Zelnick av mannen som fram til januar 2000 ledet BMG International, mens som, ifølge presserapportene, ble skjøvet ut av stillingen nettopp av Zelnick. Rudi Gassner (57) er hentet inn av Bertelsmann-sjefen sjøl, Thomas Middelhoff. Ifølge Inside.com har Gassner kun tre år igjen før han skal pensjoneres. Det sier i hvert fall Bertelsmanns regler for førtidspensjonering.

Medieanalytikere regner med at dette kun er en overgangsordning, men en observatør mener ansettelsen av Gassner uansett sender bisarre signaler internt i selskapet.

BMG eier mer enn 200 plateselskap i 54 land, og BMG Entertainment omsetter for 4,7 milliarder dollar i året.

Til toppen