Beskylder Canal Digital og ViaSat for heksejakt

Daglig leder hos elektronikkforhandleren Westai Media inngikk i fjor høst et forlik med Canal Digital og ViaSat. Han mener selskapene nærmest driver med sjikane overfor smartkortforhandlere som selger kort til lovlige formål.

Daglig leder hos elektronikkforhandleren Westai Media inngikk i fjor høst et forlik med Canal Digital og ViaSat. Han mener selskapene nærmest driver med sjikane overfor smartkortforhandlere som selger kort til lovlige formål.

Janos Fodor, daglig leder hos Westai Media, skriver i en pressemelding at det virker som om Canal Digital og ViaSat forsøker å få monopol på å selge smartkort, det vil si den type kort som de to selskapene benytter for å gi paraboleiere tilgang til betal-TV-tjenester.

Ifølge Fodor har slike kort en rekke andre bruksområder enn som "betalingsbevis" i satellittdekodere. Westai Media markedsfører dem for eksempel som nøkkelkort for dørlåser.

I en rettsak i fjor høst i Sarpsborg namsrett mellom Canal Digital og ViaSat på den ene siden, og Westai Media på den andre, anklaget de to TV-distributørene Westai Media for å ha solgt piratkort til TV-dekodere. Ifølge Westai Media krevde Canal Digital og ViaSat at både nettstedet og bedriften måtte nedlegges, eventuelt at selskapet måtte få forbud mot salg og markedsføring av smartkortutstyr på nettstedet.


Men ifølge Fodor var dokumentasjonen til Canal Digital og ViaSat så mangelfull og misvisende at det etter hans mening var på grensen til å være kriminelt - i hvert fall etter dansk lov. Deler av dokumentasjonen TV-distributørene brukte, kom fra det danske forskningsinstituttet Uni-C. Ifølge Fodor ble det i dokumentene hevdet at smartkort kun hadde ett formål - piratvirksomhet.

Les mer om den norske jakten på TV-pirater:


Westai Media skriver i en pressemelding at Forsvaret vil gå over til smartkort som sikkerhetskort, og at Posten Norge overveier å gjøre det samme. I tillegg skal smartkortsystemer være innført hos flere norske forskningsinstitutter.

Det hele endte med forlik, hvor "Westai Meida Kanos Fodor fjerner all annonsering for blanke smartkort og kortprogrammerere fra internettsiden www.westai.no som ikke direkte og på tydelig uttrykt måte har sammenheng med annonsering for låssystemer eller annet lovlig formål.

Videre forplikter Westai Media Janos Fodor seg i framtiden til å avstå fra slik annonsering som omtalt ovenfor på sin nettside, eller på annen måte annonsere, distribuere og omsette smartkort og kortprogrammerere til annet enn lovlige formål."

Partene måtte betale sine egne saksomkostninger.

Fodor er bekymret over at TV-selskapene går til retten med slik mangelfull dokumentasjon. Antagelig ikke fordi han er redd for at TV-selskapenes omdømme skal bli skadelidende av den grunn, men fordi slik praksis går ut over smartkortsforhandlernes økonomi. Fodor mener at dette kan føre til en unormal prisstigning i dette markedet, noe han finner uakseptabelt.

Bjørn Torgersen, salgssjef i Viasat og medlem av styringsgruppen i STOP Norge, sier til digi.no at påstandene fra Fodor " er så til de grader useriøse". Utover det vil han ikke kommentere saken, annet enn å vise til en annen rettssak som nylig ble avholdt, hvor nettbutikken Smartkort.no fikk forbud av Nedenes tingrett mot å markedsføre og omsette blanke smartkort..


Du kan lese hele pressemeldingen fra Janos Fodor og Westai Media på denne siden.

Til toppen