Beskylder Kina for systematisk hacking

Clinton går usedvanlig hardt ut mot kinesisk kyberspionasje.

Beskylder Kina for systematisk hacking
HENGER UT KINA SOM HACKERSTAT: Hillary Clinton besøkte delstaten New Hampshire i helgen som del av sin kampanje mot presidentvalget i 2016. I talen gikk hun til verbalt angrep mot blant annet Kina, som Clinton hevder står bak systematisk hacking. Bilde: Dominck Reuter / Reuters / NTB scanpix

Glen (NTB-Reuters-Ritzau): Hillary Clinton spilte tungt på sin utenrikspolitiske erfaring da hun talte til velgere i New Hampshire lørdag. Kina, Iran og Vladimir Putin var blant dem som fikk unngjelde.

Kina står bak hackerangrep mot den amerikanske regjeringen, Iran destabiliserer hele Midtøsten, og Russlands president Putin er en skummel mann, var blant innholdet i Clintons krafttale.

Den tidligere førstedamen er favoritt til å bli demokratenes kandidat til presidentvalget i 2016. I sin tid som utenriksminister fra 2009 til 2013 rakk hun å besøke over 100 land.

Så du denne? Kina bekrefter: Vi har en kyberhær

Hackerbeskyldninger

Clintons ordbruk om kineserne var betydelig krassere enn den som brukes av president Barack Obamas demokratiske regjering. Hun uttalte hun ønsker å se et mer fredelig Kina, men advarte:

– Vi må være årvåkne, det kinesiske militæret vokser svært hurtig. De bygger nye militære anlegg som igjen truer land vi har gode forbindelser til, som for eksempel Filippinene,

– Samtidig forsøker de å hacke seg inn i alt som ikke beveger seg i USA. De stjeler forretningshemmeligheter fra forsvarsleverandører og store mengder informasjon fra regjeringen i håp om å skaffe seg en fordel, sa Clinton.

I den siste saken som omfatter kinesisk hacking, er landet hovedmistenkt i et dataangrep som kan ha omfattet informasjon om 4,2 millioner statsansatte i USA.

Les gjerne: Internett har en naiv arkitektur

Iran-skepsis

I talen var Clinton også innom de pågående forhandlingene mellom Iran og Vesten om en ny atomavtale. Hun er skeptisk til at iranerne vil endre sin oppførsel selv om partene blir enige.

– Irans aggressive framferd kommer ikke til å ta slutt selv om en avtale om landets atomprogram kommer på plass. De vil fortsette å være den viktigste bidragsyteren til statssponset terrorisme. De kommer til å fortsette å destabilisere regjeringer i og rundt regionen og fortsette å være en trussel mot Israel, sa Clinton.

Den midlertidige avtalen om Irans atomprogram er forlenget til 7. juli, og lørdag fortsatte diplomatiet i den sveitsiske byen Wien.

Iran forhandler med den såkalte 5+1-gruppen, det vil si USA, Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia, som alle er faste medlemmer av FNs sikkerhetsråd, samt Tyskland.

Les også: Mobiloperatør planter JavaScript når brukerne surfer

Vil takle Putin

Videre mente Clinton at USA må være mye smartere når det kommer til hvordan landet takler Russlands territorielle ambisjoner.

Hun sa at Putins trekk for å utvide Russlands grenser, som annekteringen av Krim-halvøya i fjor, skaper utfordringer for USA, men at hun er den rette personen til å takle presidenten.

– Jeg har hatt med ham å gjøre tidligere. Jeg kjenner ham. Han er ikke en enkel mann. Men jeg tror ikke det finnes noe annet alternativ enn å vise vår konstante vilje til å finne løsninger, sa Clinton. (©NTB)

Les også: 23.095 DDoS-angrep på tre måneder