Beskyldt for svindel. Nå er de venner igjen

eZ Systems inngår forlik med Byte.

Beskyldt for svindel. Nå er de venner igjen
Norske eZ Publish beskyldte partner Byte for å ha snytt dem for 10 millioner kroner etter lisensbrudd. Rettssaken er nå avblåst og selskapene inngår nytt partnerskap. Bilde:

Den bitre konflikten mellom eZ Systems, kjent for sin publiseringsløsning i åpen kildekode, og webbyrået Byte AS, er nå et tilbakelagt kapittel.

Partene har inngått et hemmelig forlik.

Sakens kjerne er at Byte ved inngangen til året ble fratatt sin partnerstatus, etter grove beskyldninger om systematisk lisenssvindel.

eZ hadde da oppdaget at de solgte enterprise-utgaven av programvaren til kunder, levert med en prøvelisens det ikke var tillatt å bruke i produksjon.

Tapet av partneravtalen fikk Byte til å saksøke leverandøren av produktet de har spesialisert seg på. eZ Systems gikk på sin side til motsøksmål med krav om 10 millioner kroner.

Dette var inntekter eZ Systems mente de var svindlet for. De sa de kunne dokumentere at Byte hadde fakturert kundene sine for de ulovlige lisensene, og at de pengene aldri ble sendt videre til utviklerne i eZ Systems.

Unngikk rettssak, spratt Champagnen: Byte-sjef Trond Støfring.
Unngikk rettssak, spratt Champagnen: Byte-sjef Trond Støfring. Bilde: Byte AS

Fikk mindre

Det er på det rene at erstatningen ikke er i nærheten av det opprinnelige kravet, selv om ingen av partene ønsker å røpe detaljene.

Det er klart etter en rettsmekling som ble avsluttet den 22. november. Enigheten ble først kunngjort i går, mandag ettermiddag.

– Det ble en form for kompensasjon, men jeg ønsker ikke å kommentere beløpet. Det er partene også enige om ikke å gå ut med. Det var ikke gigantiske summer. Det er ikke snakk om 10 millioner kroner, sier daglig leder Aleksander Farstad i eZ Systems til digi.no.

Vinn-vinn for alle, sier Aleksander Farstad i eZ Systems etter forliket. Han mer enn antyder at de har mottatt en kompensasjon, som var langt mindre enn det opprinnelige kravet.
Vinn-vinn for alle, sier Aleksander Farstad i eZ Systems etter forliket. Han mer enn antyder at de har mottatt en kompensasjon, som var langt mindre enn det opprinnelige kravet.

Venner igjen

Ingen av partene har vært villige til å kommentere detaljene i forliket. Tonen selskapene imellom fremstår nå som gemyttlig.

Avtalen innebærer dessuten at Byte og eZ Systems igjen fornyer sin samarbeidsavtale, og skal ha det de kaller et tett og aktivt partnerskap.

– Champagnekorkene føyk i taket, sier Byte-sjef Trond Støfring for å beskrive stemningen på kontoret hans på Aker brygge etter at forliket kom i havn.

Ifølge Farstad var den tilsynelatende «veldig komplisert saken» ikke så komplisert likevel, da partene først kom sammen rundt meklingsbordet, og la godviljen til.

– Det ble en grei løsning for oss. Jeg synes det er viktigere å bruke tid og ressurser på å gjøre butikk enn å jobbe med advokater, sier eZ-sjefen som kaller løsningen en «vinn-vinn-situasjon» for alle parter.

    Les også: