Beskytt e-utstyret ditt mot lynnedslag

Lynnedslag har de siste seks årene kostet oss nesten én milliard kroner. Datamaskiner og fjernsyn er mest sårbare. Her er tipsene for å beskytte elektronikken din i sommer.

Ifølge Finansnæringens Hovedorganisasjon har norske forsikringsselskaper utbetalt 912 millioner kroner i skadeerstatning som følge av lynnedslag de siste seks årene. Det skriver det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

- Kraftig lyn og torden tar knekken på svært mye elektrisk utstyr i norske hjem. Vi ser på kundestrømmen at sommeren er høysesong for slike skader, sier salgssjef Pål Vedal i Norges største elektrokjede Elkjøp.

Lyn som slår ned holder opp til 30 000 varmegrader og 100 millioner volt. Et direkte treff kan etterlate seg store ødeleggelser. Vedal råder folk til å sikre elektrisk utstyr som best de kan - før det er for sent.

- Fuktighet og varme er stikkord for lyn. Derfor er det flest lyn om sommeren på Østlandet. Det er bare 30 prosent av alle lyn som treffer bakken, sier forsker Frank Dahlslett ved Sintef energiforskning.

- Uværet som passerte Sør-Norge tidligere i juni med 130 000 nedslag, regnes som kraftig. Men det er enda et stykke igjen til rekorden fra august i fjor. Da registrerte vi 160 000 nedslag, sier Dahlslett.

Det skal, ifølge Sintef, gå mot tidenes lynsommer, der spesielt Østfold og Bergen er utsatt. I mai og juni har det vært uvanlig mange nedslag, mens det vanligvis er juli og august som er de typiske lyn- og tordenmånedene. I første halvår av 2002 har det vært nesten en firedobling av antall nedslag sammenlignet med den samme perioden i fjor.

- TV-apparater, trådløse telefoner og PC-er ryker som bare det. Hver eneste sommer har vi stor pågang av kunder som opplever at TV-en er død. Dette er absolutt et betydelig problem for kundene våre, sier Vedal i Elkjøp til digi.no som anbefaler alle å kjøpe en egen trygghetsforsikring, i tillegg til innboforsikringen.

- Den dekker blant annet lynnedslag og uflaks, sier han og opplyser at trygghetsforsikringen er helt uten egenandel og dekker 100 prosent av varens verdi i tre til fem år.

Finansnæringens Hovedorganisasjon og informasjonssjef Stein Haakonsen opplyser at Akershus troner på skadetoppen, mens man nederst finner fylkene Troms, Finnmark og Sogn og Fjordane.

- Da er alle typer skader medregnet. Vi registrerer alt fra hus som brenner ned til en ødelagt datamaskin, sier Haakonsen og råder alle norske husstander til å installere overspenningsvern i sikringsboksen.

Salgssjef Øivind Thurmann Moe i servicekjeden Strax, som er Skandinavias største virksomhet innenfor reparasjon av elektriske produkter, mener imidlertid at nordmenn ikke må tro de er 100 prosent beskyttet mot tordenvær med en slik installasjon.

- Overspenningsvern kan hjelpe i noen tilfeller, men disse vernene henger ikke alltid med. Skadene kan oppstå i brøkdelen av et sekund. Apparatet ditt blir helt dødt, og vi snakker i endel tilfeller om omfattende skader, sier Thurmann Moe til digi.no.

Han forteller om TV-seere som plutselig kan høre et lite knepp før apparatet dør, det samme kan skje med datamaskinen. Og Moe minner om at skaden kan oppstå, selv om de elektroniske produktene ikke er slått på.

Å koble flere elektriske apparater på skjøteledninger med flere kontakter og én av- og på-bryter, er et godt tips. Da slår man av alt med en knapp.

Men Thurmann Moe har et enda bedre forslag:

- Det aller sikreste er å dra ut stikkkontakten og antenneledningene. Da er du helt sikker, sier han.

Til toppen