Beskytter ungdom fra å bli krenket på nettet

Svenskene skal nå gi ungdom råd om farene ved å eksponere seg på nettet.

Ungdom eksponerer seg digitalt som aldri før, og ser bort fra at alt blir lagret til evig tid. På populære nettsteder kan ungdom skrive om sitt eget liv, legge inn bilder og åpne for kommentarer.

Internett, blogging og offentlige rom gir uante muligheter for ungdom til både å finne seg kjæreste eller formidle sine kunnskaper, men få tenker på at de etterlater seg elektroniske spor som kan misbrukes senere.

Nå tar den svenske Datainspektionen affære og vil opplyse ungdommer om farene ved å eksponere seg på nettet, skriver idg.se.

På blant annet Ungdomsrikdsdagen og Dreamhack har Datainsektionen forsøkt å nå ungdom. Datainspektionen kjører i disse dager en kampanje med opplysninger om personvernloven og hvordan man kan forhindre at bilder havner i uønskede hender.

Kampanjen inneholder en lydinstallasjon der fem ungdommer forteller om sine erfaringer ved bilder som har blitt uønsket spredt rundt.

Datainspektionen har også etablert et kundesenter, der ungdom kan ringe for å få svar på spørsmål. På kontortid er det også mulig å få snakke med en jurist.

Også Norge merker de samme utfordringer.

digi.no skrev tidligere i sommer om Marika Lüders, stipendiat ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo som framholdt at få ungdommer tenker over eventuelle skadevirkninger fra elektroniske spor.

    Les også:

Etter å ha intervjuet 19 ungdommer, konkluderer Lüders med at det å være deltaker i offentlige rom har fått en sterk aksept blant ungdom, enten det er i form av blogging, eller å registrere seg på populære nettsteder som hotornot, myspace eller deiligst.no.

Det er ikke bare for å få oppmerksomhet, men også sosial interaksjon og mulighet til å snakke sammen, som trigger ungdom til nettet.

Men å legge ut tekst med fullt navn og bilder av seg selv og avsløre detaljer rundt sitt privatliv, er kanskje ikke fullt så kult når en framtidig arbeidsgiver kan såkalt google deg eller når man senere i livet ønsker å framstå som mer seriøs.

Til toppen