JUSS OG SAMFUNN

Beslutning om norsk digital-TV utsatt

Telenor, NRK og TV2 har fått mer tid på å bli enige om de skal satse på digital-TV sammen. Konsesjonsutlysningen er utsatt flere måneder.

2. jan. 2002 - 12:31

Spørsmålet om hele Norges befolkning skal få digital-TV er utsatt i flere måneder. Dette kan digi.no avsløre etter å ha snakket med Øyvind Christensen, avdelingsdirektør for medieavdelingen i Kirke- og kulturdepartementet.

Dette er gode nyheter for Telenor-sjef Tormod Hermansen, NRK-sjef John Bernander og TV2-sjef Kåre Valebrokk. Disse tre har i over et år forhandlet om å samarbeide for å bygge ut et digitalt sendenett og dele ut svært billige eller gratis mottakerbokser til alle norske husstander.

Partene trenger hverandre, for bare Telenor kan dekke regningen på 5-6 milliarder kroner, men de er lovpålagt å formidle TV2 og NRK, noe som gir Bernander og Valebrokk makt. Flere medier har den siste tiden hevdet at TV2 og NRK skal bygge systemet alene, men dette stemmer ikke - selskapene har bare gått sammen for å forhandle med Telenor.

Partene sa tidligere i høst at man måtte ha bestemt seg for et ja eller nei i løpet av desember. Men utlysningen for konsesjonen for å bygge et digitalt bakkenett ble utsatt og nå viser det seg at partene får enda mer tid.


Myndighetene kan stille krav til partene, for det er staten som kontrollerer bruken av radiofrekvensbåndet. Dermed kan man utlyse en konsjonskonkurranse med forskjellige krav. Post- og teletilsynet leverte sammen med Statens Medieforvaltning et felles innspill til Samferdselsdepartementet og Kirke- og kulturdepartementet.

Departementene ble ikke enige og arbeider nå med saken. Trolig trenger byråkratene ikke å bli enige i de kulturelle og økonomisk tunge spørsmålene.

- Det kan fort gå noen måneder før utlysningen kommer. Saken skal trolig innom regjeringen og kanskje velger regjeringen å orientere Stortinget, forteller Christensen til digi.no.

Dette forteller alt om hvor brennbart politisk stoff digital-TV er blitt. For saken har både tung distriktspolitikk og NRKs fremtidige rolle i seg.

Christensen bekrefter at striden står om særlig to punkter:

Det viktigste er dekningskravet. I dag dekker det analoge sendenettet 98 prosent av befolkningen, men Telenor har gjentatte ganger sagt at det blir alt for dyrt.

- Å dekke de siste prosentene koster like mye som den første halvparten av befolkningen, har Telenor-direktør Erik Nord tidligere uttalt til digi.no.


Det andre spørsmålet er om NRK skal få penger til å kjøpe seg en plass i et eventuelt felles selskap. Men Bernander fikk nylig nei til å øke lisensavgiften og har derfor få kort på hånden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.