Betal eller forsvinn fra Kvasir

Betal 1.250 kroner i året eller forsvinn fra Kvasir, var beskjeden bedriftskunder skal ha fått fra SOL i forrige uke. Først avkreftet SOL at dette var tilfelle - nå beklager SOL at kundene har oppfattet det på denne måten.

Betal 1.250 kroner i året eller forsvinn fra Kvasir, var beskjeden bedriftskunder skal ha fått fra SOL i forrige uke. Først avkreftet SOL at dette var tilfelle - nå beklager SOL at kundene har oppfattet det på denne måten.

I løpet av forrige uke fikk flere norske bedrifter en streng telefon fra SOL, Norges mektigste portal og søkemotor. Beskjeden fra SOL-selgerne var ikke til å misforstå; betal for plassen under bedriftsoppføringen i Kvasir.
Les saken her:
Du kan ikke kjøpe deg bedre plass, men 1250 kroner hjelper...

Morten Eilertsen, som er konsulent i Internett-tilbyderen LofotNett, forteller til digi.no at han ble oppringt av en selger fra Kvasir/SOL i slutten av forrige uke.


- Jeg oppfattet det slik at de bedriftene som ikke betalte, etter hvert skulle bort fra Kvasirs søkemotor. Årsaken var, ifølge selgeren, at det var 'så mye rart' der. Utgangspunktet for samtalen var at alle bedrifter kom til å bli fjernet. Det var ikke noen trussel, men en realitet. Deretter fikk jeg opplyst at de som betalte 1.250 kroner ble oppført i et eget register, sier Eilertsen.

En annen Kvasir-kunde digi.no har vært i kontakt med, skriver følgende: "Selv om portalsjef i SOL, Stig A. Waagbø, sier i artikkelen '....og det er ingen som truer med å slette bedrifter fra katalogen', så var det akkurat det som ble mitt inntrykk da jeg fikk telefon fra en dame fra Kvasir. Hun sa at jeg måtte betale, ellers ble firmaet mitt slettet fra Kvasir. Jeg endte nesten i krangel med dama, da jeg mente det var uhørt om en amatør sin hjemmeside også måtte betale. Men slik var det, etter det jeg forsto."

Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i SOL, sier til digi.no at selskapet er avhengige av å ha en kritisk mengde bedrifter i Kvasir Firmasøk-katalogen.

- Vi kommer til å ha et omfattende register, og de som ikke vil betale blir bare oppført med en lenke til bedriftens hjemmeside - ikke noe annen informasjon.

Skogen Lund skjønner at det ikke er populært å plutselig måtte betale for en tjeneste som tidligere har vært gratis, men hevder at tjenesten vil bli bedre både for bedrifter og brukere.

- Vi går gjennom hele databasen og rydder opp. I tillegg vil det jobbe bibliotekarer på heltid med å holde katalogen ajourført. Det er ikke naturlig at denne tjenesten er gratis lenger. Dessuten er ikke 1.200 kroner mye for en bedrift, sier hun.

Ann Elen Frøyen, som er prosjektleder for Kvasir Firmasøk, beklager hvis bedriftene har oppfattet det slik at de betale for å få være med i katalogen.

- Selgerne har fått beskjed om å legge det frem som et tilbud til bedriftene om å kjøpe mer plass, eller bedre profilering i katalogen. Dersom noe annet er tilfelle, beklager vi det.

Frøyen opplyser at de seks selgerne som har drevet test-salget i forrige uke har ringt rundt 500 bedrifter, og hun stiller seg undrende til at det er blitt oppfattet som tvang.

- Hvor lenge skal test-salget pågå?

- Det vil gå over til normalt salg ganske snart. Vi har fått god repons hittil, sier hun.

Til toppen