Betaler 70.000 per albanske mobilkunde

Det greske mobilselskapet Cosmote kjøper sammen med Telenor 85 prosent av det albanske mobilmonopolet Albanian Mobile Communications (AMC) for vel 85,6 millioner dollar. Prisen betyr at de to selskapene betaler nær 70.000 kroner per mobilkunde.

Det greske mobilselskapet Cosmote kjøper sammen med Telenor 85 prosent av det albanske mobilmonopolet Albanian Mobile Communications (AMC) for vel 85,6 millioner dollar. Prisen betyr at de to selskapene betaler nær 70.000 kroner per mobilkunde.

Kjøpet skjer ved at Telenor Mobile Communications og Cosmote samarbeider, der den norske delen av prosjektet riktignok er forsvinnende liten, maksimalt bare 3 prosent.

Dette representerer ifølge pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard, 2,5 millioner dollar, eller mellom 20 og 25 millioner kroner av totalkostnaden på 750 millioner kroner. Telenor eier dessuten 22 prosent i mobilselskapet Cosmote og det statlige greske teleselskapet OTE resten.

AMC vil med sine 11.000 kunder derfor koste Telenor og Cosmote over 67.000 kroner per albanske kunde. Men det er nesten garantert at selskapet vil vokse, for i landet er mobilpenetrasjonen på 0,33 prosent i en befolkning på 3,4 millioner. Det eksisterende nettet er bygd for 20.000 kunder og dekker 26 prosent av landets areal og 50 prosent av befolkningen. Fastnettet er dessuten dårlig utbygd.

Dette forklarer også den høye snittprisen per kunde, sier Melgaard til digi.no.

- Vi regner med at dette er et marked der det ikke skal koste mye å øke penetrasjonen. Potensialet er stort, og det er vanskelig å beregne priser på samme måte som i modne markeder, som for eksempel Danmark. Der betalte Telenor nær 30.000 kroner per kunde ved oppkjøpet av aksjemajoriteten sist måned.

Melgaard sier at Albania stort sett styres fra Cosmote og investeringen er blant de mindre som Telenor har foretatt i utlandet.

For Cosmote venter investeringer på rundt 120 millioner dollar i oppgradering av infrastruktur over de neste årene.

Blant de andre selskapene som konkurrerte om aksjeposten i AMC var Telecom Italia/Mobilkom Austria, Turkcell og et konsortium bestående av greske Panafon, Albatel og Vodafone.

Av de gjenværende 15 prosentene skal 13 prosent noteres på børsen, én prosent skal deles mellom AMCs ansatte og den siste prosenten går til eiere av landområder der AMC har bygd sine fasiliteter.

Albanske myndigheter planlegger å tildele en ny GSM-lisens. Det statlige fastnettselskapet, Albtelecom, planlegges delprivatisert i juni neste år.

Til toppen