Betaler for at folk skal laste ned IE8

Både Microsoft og Apple vekker oppsikt med sine metoder for å få fremme nettlesere.

Betaler for at folk skal laste ned IE8

Både Microsoft og Apple vekker oppsikt med sine metoder for å få fremme nettlesere.

Microsoft lanserte i slutten av forrige uke kampanjen «Browser for the better», som kort fortalt går ut på at selskapet donerer åtte måltider til organisasjonen Feed America for hver gang noen laster ned Internet Explorer 8 fra kampanjens nettsted. Dette er selvfølgelig et godt tiltak, men det er vanskelig å se bort fra at Microsoft også gjør dette for å få flere til å ta i bruk den relativt nye versjonen av selskapets nettleser.

Til tross for at IE8 innebærer betydelige forbedringer sammenlignet med forgjengerne, ser det ikke ut til at den nye versjonen fører til at Internet Explorer gjenvinner noe særlig av de tapte markedsandelene til Internet Explorer.

Microsoft har kanskje litt blandete følelser for nettopp dette fallet i markedsandel, for selskapet har brukt nettopp nedgangen i markedsandel i sitt forsvar i klagesaken som behandles av EU-kommisjonen.

Et selskapet som derimot ser ut til å være svært tilfredse med både nedlastingstall og egne bragder, er Apple. Selskapet kunngjorde før helgen at Safari 4 ble lastet ned 11 millioner ganger i løpet av de tre første dagene etter lanseringen i forrige uke. Dette lyder kanskje mye. Til sammenligning ble Firefox 3 ble lastet ned drøyt 8 millioner ganger det første døgnet.

Den store forskjellen er likevel at nedlasting og installasjon av Firefox 3 krevde en manuell innsats fra brukerne. Safari 4 har på sin side automatisk installert i mange tilfeller gjennom Apples oppdateringsprogramvare. Dette gjelder også hos brukere som Safari installert, men som knapt noen ganger bruker nettleseren.

Mozillas Asa Dotzler forteller i dette blogginnlegget at Firefox 3.0.11 ble lastet ned 150 millioner ganger på 24 timer i forrige uke. Oppdateringer til Firefox lastes bare ned til maskiner hvor nettleseren faktisk brukes.

Apples tall forteller ingenting om hvor mange som på egenhånd har gått inn og lastet ned den nye versjonen av nettleseren.

Apple har også blitt kritisert for å være lite nøye med sannheten når selskapet forteller om fortreffelighetene til Safari 4. På websiden for nettleseren, oppgir Apple at Safari var først ute med å tilby en mengde ulike egenskaper og funksjoner. I mange tilfeller stemmer dette, men enkelte av påstandene er svært drøye.

For eksempel hevder Apple at Safari var den første nettleseren som kom med innebygd RSS-leser. Men med tanke på at Opera 7.5 kom med dette i mai 2004 og Safari 2.0 fikk integrert RSS-leser 2.0-versjonen som kom i april 2005, er dette en ganske drøy påstand.

Apple hevder også at Safari var den første nettleseren som automatisk gjenkjenner nettsteder som bruker egendefinert og som laster dette ned ved behov. Egentlig mener nok Apple at Safari 4 er først med å støtte denne funksjonaliteten i CSS3. For Internet Explorer 4 kunne laste ned egendefinerte fonter allerede i 1997.

Apple hevder også at Safari var den første «populære» nettleseren med en egen vindu for administrasjon av nedlastinger. Opera 3.5 kom med dette i 1998, men Apple regner visst ikke Opera som en populær nettleser, til tross for at Opera er mer populær enn Safari i mange land.

En oversikt over flere lignende påstander og avkreftelsen av disse finnes i denne artikkelen. Apples påstander fikk faktisk Opera Software til å gi ut denne oversikten tidligere i år, hvor selskapet forteller om hvilken funksjonalitet som var ble lansert med de ulike versjonene av Opera-nettleseren.

Til toppen