JUSS OG SAMFUNN

Betaler stykkpris for partivennlige innlegg

Kinesiske myndigheter ansetter offisielle bloggere som skal «kanalisere opinionen».

31. mai 2010 - 07:45

Hongkong/Oslo (NTB-Kjell A. Nilsen): «50-ørespartiet» er Kinas nyeste tiltak for å styrke myndighetenes kontroll med internett.

Samtidig fortsetter strømmen av detaljdirektiver om enkeltsaker.

«50-ørespartiet» er en ny gruppe inspektører som skal arbeide heltid eller deltid som partivennlige internettkommentatorer, ifølge en artikkel på nettsidene til China Media Project, et prosjekt drevet ved Hongkong-universitetet.

Hensikten med det nye initiativet er å bidra til det partileder og president Hu Jintao kaller «kanalisering av opinionen». Spesielt innsats på internett er viktig for å styre opinionen i den retning Kinas myndigheter ønsker.

– Hindre uønsket informasjon
Et stort antall internettkommentatorer er blitt opplært i alle større kinesiske byer. Oppgaven deres er å dreie diskusjoner i en regjeringsvennlig retning. Gruppen heter «50-ørespartiet» fordi medlemmene får en bonus på en halv yuan, eller cirka 50 øre, for hvert innlegg de produserer.

Historien om de nye inspektørene ble nylig kjent gjennom en rekke av Kinas største medier. Da fortalte sjefen for det nyopprettede inspektørkorpset i den sørkinesiske millionbyen Guangzhou om målet.

– Å spore opp og analysere folkemeningen på internett, hindre spredning av uønsket informasjon og gjennom dette utvikle en positiv styring av folkeopinionen, sa inspektørsjef Li Yangui på en seremoni til ære for de nye samfunnsstøttene.

De nye inspektørene er imidlertid ikke møtt med bare applaus. Flere store aviser har kommet med kritiske kommentarer til utspillet, et tegn på at det tross sensur og overvåking skjer noe i holdningen til at myndighetene styrer alt.

Detaljstyring
Kinesiske myndigheter fortsetter likevel å gi detaljerte direktiver til aviser og andre medier om hva som tillates på trykk eller på lufta.

Flere nye direktiver er oversatt og gjengitt av nyhetsstedet China Digital Times, som igjen har hentet dem fra en kinesisk blogg som kaller seg Sannhetsministeriet.

Et direktiv fra propagandadepartementet 24. mai instruerer alle medier om hvordan de skal forholde seg til dramatikken rundt senkingen av den sørkoreanske korvetten Cheonan.

– Meldingene må bare bruke kopiene sirkulert av Xinhua. Følg talspersonene fra Utenriksdepartementet strengt når dere rapporterer. Ikke blås opp hendelsen. Ikke siter kommentarer i utenlandske medier, heter det.

Barnehagedrap
Også de mange angrepene på barn i barnehager, som har fått stor oppmerksomhet over hele verden, er blitt dysset ned i kinesiske medier.

Blant annet har myndighetene gitt direktiv til alle medier om ikke å rapportere dødsdommen som ble gitt drapsmannen Xu Yuyuan i midten av mai, etter at han 29. april drepte 29 skolebarn og tre ansatte i en barnehage.

– Ingen medier skal rapportere den andre beslutningen og dommen. Ikke blås opp historier om lignende hendelser i egne reportasjer. Lag ikke dyptgripende reportasjer som trekker sammenheng mellom hendelsene, lyder ordren fra myndighetene.

Personer
Også bestemte skribenter gis det instrukser om.

– Det er fortsatt medier som offentliggjør He Weifangs artikkel. Vi foreslår at den ikke blir offentliggjort lenger, sier Kinas justisdepartement om professor He som har skrevet kritisk, men ikke fordømmende, om myndighetenes styring av internett.

Og skribenten Yuan Tengfei har brutt et tabu:

– Yuan Tengfei kritiserte nylig Mao åpent. Fra nå av må hans artikler ikke publiseres.

Om en tredje skribent heter det:

– Sun Lipings artikler er blitt spredt vidt og bredt på internett. Han sier for mye og har allerede begynt å bli et problem. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.