ANALYSER

Betalt videoinnhold passerer BitTorrent i USA

Men i Europa er det fortsatt P2P-tjenesten som dominerer.

Analyseselskapet Sandvine har kommet med en ny rapport om hvilke typer trafikk som genereres av Internett-brukere i blant annet Nord-Amerika og Europa. Rapporten er basert på tall fra blant annet 220 nettleverandører i 85 ulike land. Til sammen skal disse leverandørene ha flere hundre millioner Internett-abonnenter.

Det mest interessante rapporten forteller, er at Netflix nå er den enkelttjenesten som genererer mest Internett-trafikk i Nord-Amerika, med 27,71 prosent av totaltrafikken i topperiodene. BitTorrent har dermed blitt skjøvet ned på andreplass med 17,23 prosent av trafikken.

Netflix er en video-on-demand-tjeneste som i utgangspunktet bare tilbys i USA. Det ser man tydelig når man sammenligner tallene for Nord-Amerika med de europeiske. I vår verdensdel er det fortsatt BitTorrent som topper listen i topperiodene, med 28,40 prosent av trafikken, etterfulgt av HTTP med 18,08 prosent.

Tallene forteller at at svært mange av Internett-brukerne ønsker å betale for å kunne se spillefilmer og tv-serier levert over Internett, men at film- og tv-bransjen i stor grad mangler vilje eller evne til å tilby attraktive tjenester av denne typen på utsiden av USA.

Tabell over hvilke applikasjoner eller protokoller som genererer mest trafikk (oppstrøms, nedstrøms og totalt) hos europeiske nettleverandører mars 2011.
Tabell over hvilke applikasjoner eller protokoller som genererer mest trafikk (oppstrøms, nedstrøms og totalt) hos europeiske nettleverandører mars 2011.

Ser man isolert på oppstrømstrafikken, utgjør BitTorrent mer enn 50 prosent i både Nord-Amerika og Europa, etterfulgt av HTTP i Nord-Amerika og Skype i Europa.

Ser man på typen trafikk i stedet for på protokoller og applikasjoner, viser tallene for Europa at sannstids underholdningstjenester skaper enda mer trafikk enn P2P-baserte fildelingstjenester. Med sanntids underholdningstjenester mener Sandvine tjenester som tilbyr streamet musikk og video. Dette inkluderer YouTube, Spotify og tjenester tilsvarende nevnte Netflix. Fordelingen av trafikken vises i diagrammet nedenfor.

Internett-trafikken over fast bredbånd hos europeiske leverandører, fordelt på tjenestekategorier.
Internett-trafikken over fast bredbånd hos europeiske leverandører, fordelt på tjenestekategorier.

Sandvine har også sett på hvor store datamengder hver enkelt bruker laster opp og ned. I Europa laster brukerne i gjennomsnitt opp 8,2 gigabyte i måneden, mens de laster ned 31.3 gigabyte. De tilsvarende mediantallene er henholdsvis 1,2 og 12,7 gigabyte, noe som tyder på at svært mye av trafikken genereres av en mindre gruppe brukere. Ikke minst gjelder dette oppstrømstrafikken.

De europeiske brukerne er langt mer aktive enn de Nord-Amerikanske, som i gjennomsnitt laster opp eller ned 23,0 gigabyte i måneden.

Hele rapport er tilgjengelig på denne siden (krever registering).

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.