- Betalte stråmenn sverter ODF

Microsoft kontrollerer Wikipedia-artikler, påstår ODF-arkitekt.

- Betalte stråmenn sverter ODF

Microsoft kontrollerer Wikipedia-artikler, påstår ODF-arkitekt.

Krigen mellom ODF- og OOXML-tilhengerne når stadig nye høyder. I et blogginnlegg skriver Rob Weir, sjefarkitekt for ODF i IBM, at det i det stille feilinformasjonskampanje mot ODF, og at påstander som for lengst har blitt avvist som feilaktige, stadig dukker opp på nytt.

Weir mener Microsoft for lengst har sikret seg kontroll over Wikipedia-artiklene om ODF og OOXML gjennom betalte konsulenter, ikke minst britiske Alex Brown, som jobber for Griffin Brown Digital Publishing.

Weir hevder dessuten at Microsoft referer til ting Brown har skrevet i Wikipedia, blant annet når selskapet argumenterer overfor nasjonale myndigheter om hvorfor de bør velge OOXML i stedet for ODF som standard dokumentformat.

- Jeg mener dette demonstrerer trekantforholdet mellom Microsoft, Alex Brown (og andre bloggere) og Wikipedia, ved at Microsoft-FUD vaskes gjennom mellommenn før det legges på Wikipedia, for senere å bli referert til som ferske «fakta», skriver Weir i et blogginnlegg denne uken.

FUD er en forkortelse for «Fear, uncertainty and doubt».

Det er lite akseptert at aktører selv går inn og redigerer Wikipedia-artikler som omhandler dem selv eller temaer hvor aktøren selv er dypt involvert. Betalte mellommenn som gjør det samme, noe Weir hevder er tilfellet i denne saken, kan vanskelig anses for å være noe bedre.

- Du kan tydeligvis ikke stole på Wikipedia på noen måte innen dette området. Dette er uheldig, siden jeg en stor fan av Wikipedia, skriver Weir.

Han kommer i blogginnlegget med en rekke eksempler på påstander som stadig sirkulerer, men som skal ha blitt solid avvist av de ODF-miljøet.

Dette gjelder blant annet en påstand om at det ikke finnes programvare som i dag implementerer ODF slik det har blitt godkjent av ISO.

Alex Brown har ikke vært sen med å komme med et tilsvar. I et blogginnlegg påpeker han at det er Weir selv som har hevdet at ingen i dag støtter ODF 1.0, i et blogginnlegg Weir skrev i fjor sommer.

Der skrev Weir blant annet:

No one supports ODF 1.0 today. All of the major vendors have moved on to ODF 1.1, and will be moving on to ODF 1.2 soon.

Men dette har senere blitt endret til

Few applications today support exclusively ODF 1.0 and only ODF 1.0. Most of the major vendors also support ODF 1.1, one (OpenOffice 3.x), now supports draft ODF 1.2 as well.

Brown kritiserer Weir for måten han har endret blogginnlegget på, for det er ikke oppgitt at innlegget har blitt endret i ettertid.

Det kommer også fram kritikk mot at den videre utviklingen og standardiseringen av ODF trekker i langdrag. Dette møtes av svar om at situasjonen ikke er noe bedre for OOXML. Foreløpig er finnes det ikke noen implementering av ISO-standarden, verken fra Microsoft eller tredjeparter. Microsoft vil først støtte ISO/IEC IS 29500, som ISO-standarden offisielt heter, med Office 2010.

Til toppen