Betatester HTML5-utgave av YouTube

Men Google har ikke gjort det Firefox-brukerne håpet på.

Betatester HTML5-utgave av YouTube

Men Google har ikke gjort det Firefox-brukerne håpet på.

Google-eide YouTube kunngjorde i går i den offisielle YouTube-bloggen at selskapet har åpnet en eksperimentell utgave av videotjenesten. Istedet for å benytte en Flash-basert avspiller, tar Google her i bruk teknikker som delvis baserer seg på den kommende HTML5-spesifikasjonen.

YouTube har nylig spurt brukerne om forslag til forbedringer av YouTube, og forslaget om å tilby en HTML5-basert avspiller, er det som har fått flest stemmer.

Men HTML5-basert video er ikke uten utfordringer, og det er ikke lett å gjøre alle til lags.

Løsningen Google har tatt i bruk er altså å benytte video-elementet i HTML5. Dette støttes av alle de vanligste nettleserne bortsett fra Internet Explorer.

Men støtte for video-elementet alene er ikke nok. Nettleseren må også støtte formatet til videoen, og der er det ikke enighet. YouTube har valgt h.264-formatet. Dette støttes foreløpig bare av Google Chrome og Apple Safari, men siden formatet er ikke er royaltyfritt, støttes det ikke av Firefox.

Heller ikke Opera støtte for h.264 i noen offisielt lansert utgave, men 10.50-versjonen som nå er under utvikling, inkluderer multimedierammeverket GStreamer, en åpen kildekodebasert teknologi som antagelig vil kunne løse det hele.

Det er ikke utenkelig at GStreamer eller noe tilsvarende kan være en løsning for Mozilla og Firefox.

HTML5-utgave av YouTube-video
HTML5-utgave av YouTube-video

Firefox-brukerne hadde nok likevel håpet at Google hadde valgt en løsning basert på codecen Ogg Theora, som er den som støttes av Firefox. Men den støttes ikke direkte i Safari. I stedet kreves et tillegg til QuickTime.

Uansett, YouTube oppgir i blogginnlegget at den HTML5-baserte utgaven av tjenesten er en enkel og uferdig demo. Den har ikke støtte for annonser, undertekster eller kommentarer og den kan altså bare benyttes av brukere med Chrome, Safari eller Internet Explorer. Men IE kan kun brukes dersom Googles ChromeFrame-plugin er installert.

HTML5-utgaven av YouTube kan aktiveres på denne siden.

YouTube har også kommet med en betautgave av en lettversjon av tjenesten, Feather.

    Les også:

Til toppen