Betautgave av Exchange 2003 offentlig tilgjengelig

Microsoft la denne uken ut den første betautgaven av Exchange 2003 som er offentlig tilgjengelig for nedlasting. Samtidig forteller Microsoft om Outlook 11.

Microsoft la denne uken ut den første betautgaven av Exchange 2003 som er offentlig tilgjengelig for nedlasting. Samtidig forteller Microsoft om Outlook 11.

Du kan nå bestille en CD-utgave eller laste ned den andre betautgaven av Exchange Server 2003, Microsofts kommende e-post- og gruppevareserver. Den nye serveren bringer med seg mange viktige nyheter når det gjelder både ytelse, sikkerhet og brukervennlighet.

Både Exchange 2003 og den neste utgaven av Microsofts kontorstøtterpakke, Office 11, ventes å komme på markedet til sommeren, noen måneder etter at Microsofts neste serveroperativsystem, Windows .Net Server 2003 er blitt tilgjengelig.

Microsoft forteller i en pressemelding blant annet om at brukervennligheten forbedres blant annet gjennom et operasjonsmodus for mellomlagring, noe som skal gjøre synkronisering av brukerinformasjon mellom serveren og Outlook 11 raskere. Dette skal bety at brukeren alltid vil ha en oppdatert lokal kopi av deres postboks, uavhengig av hva slags nettverkstilknytning de benytter. Samtidig vil Outlook 11 allerede i forhåndsvisningen av e-postmeldingene tilby 40 prosent mer informasjon på skjermen enn tidligere utgaver.

MAPI (Messaging Application Programming Interface), protokollen som benyttes for intern kommunikasjon mellom Outlook og Exchange, er ifølge Microsoft også blitt forbedret. Nettverkstrafikken mellom server og klient er blitt redusert, samtidig som dataene komprimeres. Det skal nå også være mulig å knytte seg til Exchange-serveren med MAPI over SHTTP (Secure Hypertext Transport Protocol), slik at brukerne ikke lenger behøver å ta i bruk VPN (Virtual Private Network) for å få dette til.

Outlook Web Access-funksjonaliteten skal være forbedret slik at de fleste mulighetene brukerne har i en fullverdig Outlook-klient, også er tilgjengelige i webgrensesnittet. Dette inkluderer også mye av det som er nytt i Outlook 11. I tillegg skal det være innebygd støtte for sikkerhetsprotokollen S/MIME for signering og kryptering av meldinger.

Trådløse brukere vil støttes gjennom støtte for Outlook Mobile Access og tilbyr også støtte for mikrolesere som iMode, cHTMLO og WAP 2.0 - i tillegg til PocketPC Phone Edition- og SmartPhone-enheter.

Oppgradering fra tidligere utgaver av Exchange skal være svært mye enklere å få til. Personen som har ansvar for Microsofts interne e-posttjeneste, Jerry Cochran, sier i en pressemelding at å oppgradere til Exchange 2003 ikke var verre å legge inn en ny servicepakke.

- Vi stoppet tjenesten, installerte oppgraderingen og startet tjenesten. Det tok i gjennomsnitt 30 minutter, sier Cochran.

Brukt sammen med Windows .Net Server 2003 skal Exchange 2003 gi fordeler i forbindelse med skalérbarhet, siden det nye operativsystemet vil støtte klynger med opptil åtte noder. Men også funksjonalitet som sikkerhetskopiering og gjenoppretting skal gå raskt ved hjelp av Volume Shadow Copy, som tar et øyeblikksbilde av serverens harddisk-avbildning.

Exchange 2003 skal tilby ny funksjonalitet for beskyttelse mot spam og virus. Blant annet skal det være inkludert støtte for forbindelsesfiltrering basert på sanntids "blackhole"-lister og oversikt over oppringte brukere.

Exchange Server 2003 beta 2 kan lastes ned fra denne siden hos Microsoft.

Til toppen