JUSS OG SAMFUNN

Betinget fengsel for Aftenposten-hackere

De to 18-åringene som for halvannet år siden byttet ut Aftenpostens nettsider med bilde av tre menn som urinerte på avisens logo, har nå fått norgeshistoriens strengeste hacker-straff.

Therese Werenskiold
25. jan. 2001 - 05:31
Hackere urinerer på Aftenpostens logo.
Hackere urinerer på Aftenpostens logo.

For halvannet år siden, 30. mai 1999, ble Aftenposten Interaktiv utsatt for sabotasje fra datasnoker. Forsiden på Aftenpostens nettutgave ble byttet ut, og avisen så svært alvorlig på saken. Angrepet ble politianmeldt dagen etter, og i begynnelsen av juni ble de virtuelle logoskvetterne arrestert.

Les mer om saken her:

Aftenposten Interaktiv sabotert
Nettsabotasje mot Aftenposten politianmeldes
- SOLs feil at Aftenposten ble cracket
Da Spaceman_ møtte Tobby
Slik ble Aftenposten angrepet
Aftenposten-hackere arrestert
Norske nettsider vandalisert
Kjendis-hackere trakk seg fra foredrag 

Aftenposten Interaktiv skriver i dag at de to 18-åringene som sto bak angrepet nå har fått norgeshistoriens strengeste "hacker-straff".

Spesialetterforsker i Økokrim, Arild Lyssand, sier til avisen at det er første gang man har brukt den strenge bestemmelsen i straffelovens paragraf 145, tredje ledd, som innebærer betinget fengsel.

Videre skriver Aftenposten Interaktiv at det i dommen fra Bergen Forhørsrett den 10. januar i år ble lagt vekt på skadene og kostnadene dette medførte for avisen.

Dommen lød som følger: Hovedpersonen fikk 45 dager betinget fengsel med to års prøvetid og 4000 kroner i bot. Hans medsammensvorne fikk 29 dagers betinget fengsel.

Lyssand understreker overfor avisen at han karakteriserer dette innbruddet først og fremst som en guttestrek.

- Den dagen noen bryter seg inn i et ømfintlig system, stjeler forretningshemmeligheter eller tømmer kontoer, vil straffenivået være et helt annet, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.