JUSS OG SAMFUNN

Betviler musikkvederlag til Tono fra PC-radioer

Det er direkte galt å plassere ut en PC og kalle det framføring av musikk, mener professor Olav Torvund.

5. jan. 2006 - 15:09

Den nye åndsverksloven som trådte i kraft i juli i fjor, gir enda større innstramming av opphavsretten.

Dette har gitt nye muligheter for opphavsrettsorganisasjonen Tono, som synes å bli stadig mer oppfinnsom i hvordan de kan kreve inn vederlag for sine komponister, tekstforfattere og musikkforlag.

Ifølge NRK Musikknytt skal Tono ha sendt et brev til 100.000 små og mellomstore bedrifter med krav om vederlag for bruk av musikk.

Men ifølge Dagbladet hevder Tono nå at de aldri godkjente brevet som ble sendt ut til bedriftene. Tono mener sitt navn misbrukt og bryter samarbeidet med telemarketing-selskapet Microfon.

Stein Morten Mortensen og selskapet Microfon kan innkassere 50 prosent av vederlaget for arbeidsplassmusikk første gangen bedriften betaler, men i sin iver har de nå gått for langt.

Nå er det altså åpen konflikt mellom Tono og Microfon.

Microfon mener å ha sin rett ut fra den såkalte «bedriftsmusikkdommen» som Høyesterett avsa i 1953. I denne dommen ble det slått fast at de å spille musikk på de arbeidsplasser som dommen gjaldt, var en offentlig fremføring.

Professor dr. juris Olav Torvund i advokatselskapet Bing & Co, peker på at situasjonen i den saken er ganske ulik det som Tono nå krever vederlag for, på sin hjemmeside.

1953-dommen gjaldt flere industribedrifter. Musikken ble spilt over høytaleranlegg i lokalene, og det var arbeidsgiver som bestemte om det skulle spilles musikk og i tilfelle hva slags musikk som skulle spilles. Når arbeidsgiver kontrollerer hva som blir spilt, er det arbeidsgiver som besørger fremføringen.

Men Tono går et skritt videre, og mener at hvis den ansatte har en radio som arbeidsgiver har stilt til disposisjon, så er det også fremføring.

Når man tar med at enhver PC med lydkort og internettforbindelse gir mulighet til å ta inn nettradio, blir Tonos konklusjon at det å utstyre et kontor med en slik PC er å fremføre musikk.

- Når organisasjonen hevder at det å plassere ut en PC er fremføring av musikk, så er det ikke bare diskutabelt og tvilsomt. Det er direkte galt, framholder Torvund.

For to år siden tapte Tono internett-saken, der de hevdet at det å publisere referanse til et verk (lenking) er en fremføring av det verk som det vises til. I tillegg har Tono en sak gående rundt vederlag for å ha radio i firmabiler.

- I sin iver etter å kreve inn vederlag minner Tono om avgiftskåte politikere som leter etter stadig nye områder som kan beskattes, skriver professor dr. juris Olav Torvund.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.