Betydelig enklere SQL Server

Microsoft SQL Server 7.0 vil bli et betydelig enklere verktøy å bruke. Selskapets databaseserver, som snart er klar for markedet, kan til og med installeres på bærbare PC-er med speilinger av et selskaps sentrale databaser.

Microsofts nordiske produktsjef for SQL Server, Lars Hultin, forteller til digi.no at Microsoft begynte arbeidet med SQL Server i 1989 i samarbeid med Sybase. Microsoft konsentrerte seg etterhvert om en Windows NT-utgave av databasen, mens Sybase tok for seg de andre plattformene databasen fantes til.

Fra og med versjon 4.2 skiltes de to produktene helt. Hultin forteller at SQL Server fra da av ble laget spesielt for Windows NT. Han mener dette er en fordel fordi den da kan integreres bedre med operativsystemet enn hvis den hadde eksistert på flere plattformer.

Nå har Microsoft begynt å tenke litt nytt. Microsofts beste måte å tjene penger er å oppnå høye volum på salgene sine. For å oppnå dette, må produktene tiltrekke relativt brede brukergrupper.

- Det er visse egenskaper som da er viktige, sier Hultin, og tenker da spesielt på at det må være enkelt og ukomplisert å bruke, installere og administrere.

- Mindre foretak har ikke personell med spisskompetanse innen for eksempel databaser, hevder han.

Hva er så det nye med SQL Server 7.0 som gjør den enklere å ta i bruk?

Blant de viktigste nyhetene er en rekke hjelpere eller wizards. Med hjelp av disse kan administratoren ved hjelp av noen få klikk med musen blant annet opprette databasen, opprette tabeller og lage planer for vedlikehold og backup. Dette siste gjør at basen nærmest passer seg selv. I tillegg bør grensesnittet virke velkjent for det fleste, det er basert på Windows Explorer.

En annen måte å få flere til å bruke et produkt, er å gjøre det tilgjengelig for mange brukere. SQL Server 7.0 skalérer fra Windows 95 til Windows NT Server Enterprise på SMP-klynger. Du kan kjøre databasen på en vanlig bærbar maskin, noe som spesielt kan være nyttig for en bedrifts mobile ansatte, for eksempel selgere. Disse kan da ta med seg databasen ut på veien og oppdatere både den og bedriftens sentrale database ved hjelp av speiling.

Databasen må også skalere mot forskjellige typer applikasjoner. Ifølge Hultin skalerer SQL Server like bra mot Access som mot SAP R/3.

Men SQL Server 7.0 er ikke bare blitt enklere og mer tilgjengelig å bruke. Den er også blitt kraftigere.

Blant annet er det innført diskoptimalisering, slik at plassen databasen tar på disken kan vokse eller minke i takt med innholdet. Mangelen på slik funksjonalitet har tidligere vært et problem med SQL Server. Produktet kan nå også håndtere betydelig større databaser. Men grensen tidligere la på omtrent 200 GB, er den nå flyttet til omtrent 1 TB, altså en femdobling av kapasiteten.

SQL Server 7.0 har også fått dynamisk minnehåndtering i forhold til antall brukere, slik at produktet ikke bruker mer minne enn nødvendig. Den maksimale størrelsen på primærminnet som støttes er også blitt høyere.

Hultin forteller at i forbindelse med neste generasjon av databaser, vil man ikke lenger behøve å kjøpe datavarehus-programvare som separate produkter. Han definerer dermed SQL Server 7.0 som et nestegenerasjons databaseverktøy, for verktøyet inkluderer blant annet Plato, en essensiell komponent for virksomhetsløsninger som krever OLAP (online analytical processing) fra alt fra bedriftsrapportering og analyser til datamodellering og beslutningsstøtte.

Ved hjelp av OLAP-serveren kan man i Excel 2000 vise fram data på flere gigabytes. Disse kan deretter enkelt publiseres på weben. Dokumentene er dynamiske og direkte koblet til OLAP-severen.

Også Access vil i 2000-utgaven bli bedre integrert med SQL Server 7.0 Den vil blant annet kunne kommunisere direkte med både serveren og klienten. Hultin forteller at Microsoft i forbindelse med de kommende produktene har jobbet for å få en bedre integrasjon mellom Back Office og Office-produktene.

SQL Server 7.0 finnes nå i en beta 3-utgave, mens fullversjonen skal lanseres 16. november i år. Produktet vil være tilgjengelig på markedet før jul.

Til toppen